Οι συνεχιζόμενες σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στο Κίεβο είχαν χτες τη νύχτα τρεις νεκρούς.

Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων με βόμβες μολότοφ, καθώς γινόταν προσπάθεια να διαλυθούν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα, και πλαστικέ σφαίρες. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτη πληροφορία, ο ένας από τους νεκρούς φέρεται ότι επλήγη από σφαίρα.

Οι βίαιες συγκρούσεις με τις νέες αντικυβερνητικής διαδήλωσης ξέσπασαν μετά την ανακοίνωση νέου νόμου που περιορίζει το δικαίωμα του συνέρχεσθε.

Ο πρωθυπουργός Mykola Azarov δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο, ότι «τρομοκράτες συλλαμβάνουν πολίτες και τους χτυπούν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο ανακοίνωσε ότι «ανακλήθηκαν ορισμένες βίζες Ουκρανών πολιτών που είχαν ανάμειξη στις βιαιότητες».

Την ίδια ώρα, το ΝΑΤΟ καλεί την ουκρανική κυβέρνηση «να σεβαστεί τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα». Σε συνέντευξή του προς τη γερμανική εφημερίδα DIE WELT, ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας Άντερς Φογκ Ράσμουσεν επισημαίνει ότι το ΝΑΤΟ αναμένει από την ουκρανική κυβέρνηση εποικοδομητικό διάλογο με την αντιπολίτευση. Παράλληλα καλεί την Μόσχα να πάψει να ασκεί πιέσεις προς την Ουκρανία, έτσι ώστε η τελευταία να αποφασίσει η ίδια σε ποια συμμαχία ασφαλείας θέλει να συμμετέχει.

Τις διαδηλώσεις φέρεται να διοργανώνει ο «Δεξιός Τομέας», που υποστηρίζει ότι δεν έχει σχέση με την αντιπολίτευση. Η όλη οργάνωση πάντως, θυμίζει τις άλλες «χρωματιστές εξεγέρσεις», που είχαν προκληθεί σε πρώην κομμουνιστικές χώρες.

Τα ουκρανικά Μέσα είναι διχασμένα, με τα μισά να κατηγορούν την κυβέρνηση και τα άλλα την αντιπολίτευση για τις ταραχές που συγκλονίζουν τη χώρα.

Το νέο κύμα βιαιοτήτων ξέσπασε όταν η ουκρανική κυβέρνηση πέρασε την περασμένη Πέμπτη νόμο που προβλέπει ακόμη και πολυετείς ποινές φυλάκισης με διαδικασίες εξπρές.


                                                             Γελοιογραφία του Γιανουκόβιτς

Ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς φαίνεται διατεθειμένος να συνομιλήσει τώρα με την αντιπολίτευση. Όπως ανακοίνωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βίταλι Κλίτσκο μετά από συνάντηση που είχε με τον Γιανουκόβιτς, «ο πρόεδρος συναίνεσε στη σύσταση επιτροπής διαλόγου με στόχο την αποκλιμάκωση».

«Πάρε την αστυνομία σου, τις δυνάμεις σου και τους προβοκάτορές σου από το δρόμο» – δήλωσε όμως χθες ο Κλίτσκο. «Οι πρόωρες προεδρικές εκλογές είναι η μόνη λύση» πρόσθεσε.

Εκπνέει η προθεσμία της αντιπολίτευσης

 Βίταλι ΚλίτσκοΤις επόμενες μέρες πάντως δεν αναμένεται αποκλιμάκωση της κατάστασης. Η αντιπολίτευση έχει καλέσει σε γενική απεργία, αξίζει να σημειωθεί όμως ότι παρόμοιες εκκλήσεις της τις προηγούμενες εβδομάδες δεν είχαν αποφέρει καρπούς.

Σήμερα εξάλλου, εκπνέει η διορία που είχε θέσει η αντιπολίτευση στον πρόεδρο της χώρας στις 7 Ιανουαρίου. Ένας από τους βασικούς όρους ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης.
Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης απειλούν με νέες διαδηλώσεις μπροστά στο προεδρικό μέγαρο, σε περίπτωση που ο Γιανουκόβιτς δεν ανταποκριθεί.

Προβοκάτορες “βλέπει” η Μόσχα

Οι ρωσικές αντιδράσεις είναι οργισμένες. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγορεί τη Δύση ότι έχασε την αίσθηση της πραγματικότητας. Μιλώντας σε ρωσικό ραδιοφωνικό δίκτυο, o ρώσος υπουργός χαρακτήρισε «σχεδιασμένες από καιρό τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης και επαίσχυντες τις αντιδράσεις της Δύσης στο πάγωμα της συμφωνίας σύνδεσης».
«Αυτά η κατάσταση έχει προετοιμαστεί και σκηνοθετηθεί προ πολλού», υποστηρίζει ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος μια μόλις βδομάδα νωρίτερα έγινε μάρτυρας μιας “χυδαίας” -όπως την αποκάλεσε- προσπάθειας ευρωπαίων αξιωματούχων να διαδηλώσουν στο Κίεβο, υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Ουκρανίας, μετά τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΟΑΣΕ.

Πώς μπορεί, διερωτάται ο Λαβρόφ, να εξηγήσει κάποιος αυτό που γίνεται, όταν ΥΠΕΞ χωρών της ΕΕ έρχονται στο Κίεβο και απαιτούν από τον ουκρανικό λαό να επιλέξει οπωσδήποτε τη συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε;

«Μου προκαλεί μεγάλη θλίψη ότι οι δυτικοί εταίροι μας έχουν χάσει την αίσθηση της πραγματικότητας», τονίζει ο Λαβρόφ και επιμένει ότι «δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι πίσω από τις εξελίξεις στο Κίεβο, δρουν προβοκάτορες».

Για «αισχρή προβοκάτσια με στόχο το διαμελισμό της Ουκρανίας» έκανε λόγο και ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Και εκείνος διερωτάται πώς είναι δυνατόν, στον 21ο αιώνα να γίνονται τέτοιες επεμβάσεις στα εσωτερικά μιας χώρας. Αυτό αποτελεί «αγριότητα», είπε χαρακτηριστικά.










Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης- Α. Ντίνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης