Αποκλειστικές εικόνες της τηλεοπτικής ομάδας του RT.com στους δρόμους που ανακτήθηκαν από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας αλλά και από τις ελεγχόμενες από τους Κούρδους συριακές περιοχές αποκαλύπτουν τις σχέσεις του τουρκικού κράτους με τους τζιχαντιστές.

Τζιχαντιστές του Χαλιφάτου που έχουν συλληφθεί μιλούν στην κάμερα του RT πως πέρασαν ελεύθερα –χωρίς κάποιο έλεγχο από την Τουρκία στη Συρία, πως εντάχθηκαν στις τάξεις των του Ισλαμικού Χαλιφάτου (DAESH ή ISIS) πως γίνεται το λαθρεμπόριο πετρελαίου με την Τουρκία και πως τελικά έπεσαν στα χέρια των Κούρδων μετά την υποχώρηση των τζιχαντιστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βίντεο γυρίστηκε δέκα μόλις ημέρες αφού η πόλη Shaddadi στο συριακό Κουρδιστάν, απελευθερώθηκε από κουρδικές δυνάμεις του ΥPG. Η περιοχή που περιβάλλει την πόλη είναι γνωστό ότι περιέχει μεγάλα αποθέματα πετρελαίου και διυλιστήριο. Τα πετρέλαια αυτά εκμεταλλεύονταν οι τζιχαντιστές και ανθούσε το λαθρεμπόριό του μέσω Τουρκίας.

«Γνωρίζουμε για το εμπόριο πετρελαίου με την Τουρκία. Επιπλέον οι Τούρκοι βοηθούσαν το Daesh με τρόφιμα και άλλα απαραίτητα υλικά».

«Γνωρίζουμε για το εμπόριο πετρελαίου με την Τουρκία. Επιπλέον οι Τούρκοι βοηθούσαν το Daesh με τρόφιμα και άλλα απαραίτητα υλικά».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Mohammed Ahmed: 'Ήρθα στη Συρία μέσω Τουρκίας. Έφτασα με αεροπλάνο από τη Λιβύη, χωρίς να μου ζητήσουν βίζα. Οι περισσότεροι μαχητές του Ισλαμικού Χαλιφάτου περνούν μέσω Τουρκίας. Απλώς περνούν τα σύνορα, χωρίς κάποιο πρόβλημα, αφού διασχίσουν ανενόχλητοι τουρκικά εδάφη' .

Ο δρόμος προς την Παλμύρα είναι γεμάτος με βομβαρδισμένους σκελετούς φορτηγών και βυτιοφόρων.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης