Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν αντιμετωπίζει απλώς έντονη αντίθεση στα σχέδιά του για τον τερματισμό της λιτότητας μεταξύ των εταίρων της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Πρέπει επίσης να προσέχει το δικό του «άτακτο» ακρο-αριστερό κόμμα, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από 50 αποχρώσεις «εικονομάχων» της αριστεράς, από σοσιαλδημοκράτες μέχρι πράσινους, φιλελεύθερους μαρξιστές και πρώην κομμουνιστές. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τώρα ένα κόμμα αλλά δημιουργήθηκε ως μία εκλογική ομπρέλα για ανόμοιους αριστερούς κατά της λιτότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως σημειώνει το Reuters, κάποια μέλη, συμπεριλαμβανομένων υπουργών, θα μπορούσαν κάλλιστα να ξεσηκωθούν εάν η όποια συμφωνία με την ευρωζώνη υπολείπεται του στόχου του ΣΥΡΙΖΑ να εγκαταλείψει μία διάσωση από Ε.Ε./ΔΝΤ και να αντιστρέψει τη λιτότητα.

Μία πρώτη γεύση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήρθε το Σαββατοκύριακο, σχετικά με την ανακοίνωση το ονόματος του υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας.

«Ο Τσίπρας πρέπει να περπατήσει σε ένα πολύ δύσκολο τεντωμένο σχοινί» δήλωσε ο πολιτικός αναλυτικής Θεόδωρος Κουλούμπης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως και με τους δικούς του απείθαρχους συντρόφους, ο Τσίπρας πρέπει να ισορροπήσει σε ένα συνασπισμό με τους Ανεξάρτητους Έλληνες».

0 40χρονος αρχάριος πρωθυπουργός πιθανότατα είναι αρκετά ισχυρός για να ανταπεξέλθει σε μία εξέγερση αναφορικά με την οποιαδήποτε συμφωνία με την ευρωζώνη που μπορεί να φτάσει, αναφέρει ο Κουλουμπής. Αλλά είναι απίθανο να θέλει να ρισκάρει μία τόσο σύντομα στη θητεία του.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει μία σειρά «μαξιλαριών». Υπάρχουν πιθανοί εναλλακτικοί σύμμαχοι εάν ήταν να επαναστατήσει η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει το Reuters κάνοντας αναφορά στο Ποτάμι και στο ΠΑΣΟΚ.

Άλλος ένας παράγοντας είναι ότι πολλοί πολιτικοί του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ μόλις άρχισαν να απολαμβάνουν να έχουν την εξουσία. Μπορεί να μην θέλουν να ρισκάρουν να χάσουν μία έδρα ή ένα υπουργείο.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο σταθεροποιητικό από το να είσαι στην εξουσία» προσθέτει ο κ. Κουλουμπής.

Eπιμέλεια: X.M. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης