Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας ζήτησε από το Κοινοβούλιο να του δοθούν ενισχυμένες αρμοδιότητες για να αντιμετωπιστεί η «διπλωματική επίθεση» από τις ΗΠΑ, οι οποίες επέβαλαν κυρώσεις σε αξιωματούχους της κρίνοντάς την «απειλή για την αμερικανική εθνική ασφάλεια».

Η αντιπολίτευση στο Καράκας αντιδρά έντονα, καταλογίζοντας στον Μαδούρο ότι επιχείρησε να αποκτήσει περισσότερη εξουσία με πρόσχημα τις κινήσεις της Ουάσινγκτον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Ουάσινγκτον, μετά την προσέγγιση με την Κούβα, «αναβάθμισε» τη Βενεζουέλα στη βασικότερη «απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ» στην αμερικανική ήπειρο, επιβάλλοντας κυρώσεις σε επτά υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Καράκας.

Στο διάταγμά του, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε χρησιμοποιήσει ρητορική που φτάνει σε τόνους εκείνους που χρησιμοποιούνται απέναντι στο Ιράν ή τη Συρία.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο κάλεσε την Εθνοσυνέλευση να ενισχύσει τις προεδρικές αρμοδιότητες «για να αντιμετωπίσουμε την επιθετικότητα του ισχυρότερου κράτους στον κόσμο, των ΗΠΑ». Η κίνηση «θα προετοιμάσει τη χώρα μας, ώστε να μην πιαστεί ποτέ στον ύπνο» είπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Εθνοσυνέλευση δεν αναμένεται να πει «όχι» στον πρόεδρο, ενώ θεωρείται αρκετά πιθανό η αμερικανική κίνηση να συσπειρώσει την κοινή γνώμη υπέρ του Μαδούρο.

Ωστόσο, η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι ο πρόεδρος εποφθαλμιούσε εδώ και καιρό ενισχυμένες αρμοδιότητες εν όψει των φετινών κοινοβουλευτικών εκλογών, στις οποίες η ίδια θεωρεί ότι θα βγει ενισχυμένη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης