Ο Σοσιαλδημοκράτης πρώην πρωθυπουργός της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ, είναι ο νέος πρόεδρος της χώρας, μετά τη χθεσινή νίκη του, στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών, επί του απερχόμενου προέδρου, Ντανίλο Τουρκ.

Ο νέος πρόεδρος της Σλοβενίας θα ορκιστεί στις 22 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της χώρας, ο Μπορούτ Παχόρ εξασφαλίζει το 67,4% των ψήφων, με τη συμμετοχή να φτάνει μόλις το 42% των ψηφοφόρων, ποσοστό χαμηλότερο κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τον πρώτο γύρο και το πιο χαμηλό στην ιστορία της χώρας σε προεδρική αναμέτρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αποτέλεσμα θεωρείται αναμενόμενο βάσει των δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας πριν από τον δεύτερο γύρο. Ωστόσο, ο Ντανίλο Τουρκ θεωρείτο φαβορί το καλοκαίρι και χρειάστηκε ο πρώτος γύρος προκειμένου να αρχίσει να διαφαίνεται η δυναμική του Μπορούτ Παχόρ, ο οποίος κατάφερε τελικά να «εκθρονίσει» τον αντίπαλό του.

Στις πρώτες δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των exit polls, ο κ. Παχόρ επανέλαβε το κεντρικό του μήνυμα για ενότητα και συνεργασία: «Χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη, αμοιβαίο σεβασμό, ανεκτικότητα, ετοιμότητα να ακούσουμε ο ένας τον άλλο. Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλες είναι οι διαφορές μεταξύ μας, τα πράγματα που μας ενώνουν είναι πολύ ισχυρότερα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο νέος πρόεδρος της Σλοβενίας. «Όλες οι ανησυχίες, οι φόβοι και η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ μας συνοδεύονται από αρκετή ελπίδα, δύναμη και θάρρος» πρόσθεσε.

Ο ηττημένος Ντανίλο Τουρκ είδε το δημοσκοπικό προβάδισμα να εξανεμίζεται μέσα σε λίγους μήνεςΑπό την πλευρά του, ο Τουρκ παραδέχθηκε την ήττα του και συνεχάρη τον Παχόρ, αν και απέφυγε να αναλύσει τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα έπειτα από ανατροπή των αρχικών εκτιμήσεων. «Υπάρχουν αρκετοί έμπειροι άνθρωποι για να κάνουν πολιτικές εκτιμήσεις και αναλύσεις» αρκέστηκε να πει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Οι απόψεις των αναλυτών επί του αποτελέσματος

Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι το χαμηλό ποσοστό της προσέλευσης των πολιτών στις κάλπες αντικατοπτρίζει την απώλεια της εμπιστοσύνης τους στους πολιτικούς, γεγονός που αποτυπώθηκε με γλαφυρό τρόπο και στις διαδηλώσεις που «σάρωσαν» τη χώρα πριν από τις εκλογές.

Η προεκλογική εκστρατεία εν όψει του δεύτερου γύρου χαρακτηρίστηκε ως μάχη μεταξύ της «νέας Αριστεράς» του Παχόρ και της «παλαιάς Αριστεράς» του Τουρκ, αλλά και της ανάδειξης του τελευταίου ως επικριτή των κυβερνητικών μέτρων σε αντίθεση με τον Παχόρ, ο οποίος φάνηκε πολύ πιο πρόθυμος να συνεργαστεί με τον πρωθυπουργό, Γιάνεζ Γιάνσα.

Αναλύοντας το αποτέλεσμα, ο Μάτεβζ Τόμσιτς από τη Σχολή Ανώτατων Κοινωνικών Σπουδών της Νόβα Γκόριτσα δήλωσε ότι η νίκη του Παχόρ θα οδηγήσει σε εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του προεδρικού γραφείου και της κυβέρνησης.

Ο Σάμο Ουχάν, λέκτορας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών της Λιουμπλιάνας, εξέφρασε την εκτίμησή του ότι ο Παχόρ θα είναι σε δύσκολη θέση, καθώς αναλαμβάνει καθήκοντα σε μία εποχή που η πολιτική ελίτ του τόπου είναι αντιμέτωπη με σοβαρά ζητήματα νομιμότητας.

Διαβάστε επίσης: Προεδρικές εκλογές στη Σλοβενία: Ο σοσιαλδημοκράτης Παχόρ προηγείται στα exit polls

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης