O Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε για 12η χρονιά, κατά τη διάρκεια ζωντανής μετάδοσης, σε περισσότερες από 80 ερωτήσεις πολιτών.

Οι ερωτήσεις είχαν συγκεντρωθεί και συνέχιζαν να καταφθάνουν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, γραπτών μηνυμάτων, ζωντανών συνδέσεων και βιντεοσκοπημένων παρεμβάσεων και ξεπέρασαν φέτος τα 2,5 εκατομμύρια, τροφοδοτώντας αυτήν την ιδιότυπη προσωπική σχέση και έκφραση της «συναντίληψης» του προέδρου με τους ψηφοφόρους και πολίτες της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την Ουκρανία

Τα θέματα της Ουκρανίας και της Κριμαίας ήταν, φυσικά, στο επίκεντρο των ερωτήσεων και απαντήσεων και απ’ αυτήν την άποψη ξεχώρισε η «ομολογία» του ότι οι άνδρες του ρωσικού στρατού, τα «πράσινα ανθρωπάκια», όπως έχουν ονομαστεί στο ρωσικό Τύπο, βρίσκονταν πίσω από τους άνδρες της αυτοάμυνας της Κριμαίας, έδρασαν άψογα και αποτέλεσαν την εγγύηση της ελεύθερης βούλησης κατά το Δημοψήφισμα στη χερσόνησο.

Θέλαμε να αποφύγουμε αυτό, που συμβαίνει τώρα στην Ανατολική Ουκρανία, όπου τεθωρακισμένα στρέφονται εναντίον του λαού, είπε ο Ρώσος ηγέτης, επιμένοντας ότι είναι κουταμάρες όσα λέγονται περί ύπαρξης Ρώσων αλεξιπτωτιστών μεταξύ των δυνάμεων πολιτοφυλακής της εξεγερμένης Ανατολικής Ουκρανίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκαθαρίζοντας ότι άλλο Κριμαία και άλλο Ανατολική Ουκρανία, «όπου η αναλογία Ρώσων και λοιπών πληθυσμών είναι 50-50», ο Β.Πούτιν δεν παρέλειψε να θυμίσει ότι τα εδάφη αυτά ποτέ δεν ανήκαν στην Ουκρανία, αλλά της παραχωρήθηκαν τη δεκαετία του 1920 μετά την μπολσεβίκικη επανάσταση.

Για το φυσικό αέριο

Αναφερόμενος, δε, στην επιστολή Μπαρόζο, της οποίας θα επακολουθήσει η επίσημη απάντηση της ΕΕ στην αντίστοιχη επιστολή-προειδοποίηση, που είχε στείλει ο Β.Πούτιν, ο Ρώσος ηγέτης έδωσε 1 μήνα προθεσμία σε ΕΕ και Ουκρανία για να διευθετηθεί το θέμα των ουκρανικών χρεών.

«Το Κίεβο δεν τήρησε τις συμβατικές του υποχρεώσεις ούτε μετά τις εκπτώσεις, που παραχωρήσαμε, οπότε τί νόημα έχουν οι εκπτώσεις, θα μπορούσαμε και σήμερα να διακόψουμε τις πωλήσεις και να ζητήσουμε προπληρωμή, αλλά θα το κάνουμε σε 1 μήνα», συμπλήρωσε ο Β.Πούτιν, εξηγώντας ότι σε ένα μήνα από σήμερα η Μόσχα θα χορηγεί στο Κίεβο μόνο όσο φυσικό αέριο προπληρώνει.

Για τους Έλληνες Κριμαίας

Μιλώντας για την ανάγκη αποκατάστασης των λαών, που ζουν ειδικά στη χερσόνησο της Κριμαίας, ο Β.Πούτιν αναφέρθηκε αρχικώς στους Τάταρους, τη μεγαλύτερη μειονότητα και παλαιούς κατοίκους της περιοχής, θυμίζοντας όμως ότι η αποκατάσταση θα πρέπει να επεκταθεί και στους άλλους λαούς, που ξεριζώθηκαν από εκεί, λόγω των διώξεων της σταλινικής περιόδου. Ανέφερε ειδικότερα τους Αρμένιους, τους Γερμανούς και τους Έλληνες, οι κοινότητες των οποίων συνεχίζουν να υπάρχουν και να ακμάζουν στην ιστορική χερσόνησο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης