Συνέντευξη: Σωτήρης Σκουλούδης

Ένας νεαρός Έλληνας, ο 27χρονος Σταύρος Θεοχάρης από τον Βόλο, που ζει από το 2002 στην Ολλανδία, είναι πιθανό να κάθεται στα έδρανα του ολλανδικού κοινοβουλίου, ως πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος «Ondernemers Partij» με πρόεδρο τον Hero Brinkman.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απόφοιτος Νομικής και με μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ο Σταύρος Θεοχάρης αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου του κόμματος, που θεωρείται η «φωνή» της μικρομεσαίας τάξης, μετά από γνωριμία τους στην οικογενειακή του επιχείρηση (εστιατόριο), κοντά στη Χάγη. 

​«Το να βγαίνει ο Ντάισελμπλουμ και ο Σόιμπλε και να μας κουνάνε το χέρι, αυτό είναι κάτι το οποίο θέλω να το δω να αλλάζει»«Διαφωνώ με πάρα πολλά πράγματα που συμβαίνουν στην Ε.Ε. και πιστεύω ότι ήρθε η ώρα η νεολαία να αναλάβει τις ευθύνες της για να διασφαλίσει το μέλλον της. Για παράδειγμα, παρατηρούμε την παράκαμψη πολλών νομοθεσιών -αυτό γίνεται κατά κόρον στην Ελλάδα- προς όφελος των μικρών επιχείρησεων, που αποτελούν και το 70% της ολλανδικής οικονομίας, προκειμένου να εξυπηρετούνται συγκεκριμένες πολιτικές», αναφέρει, τονίζοντας ότι «το να βγαίνει ο Ντάισελμπλουμ και ο Σόιμπλε και να μας κουνάνε το χέρι, αυτό είναι κάτι το οποίο θέλω να το δω να αλλάζει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσον αφορά στο όραμα του για την Ευρώπη, ο νεαρός Βολιώτης θεωρεί ότι «ως Ε.Ε. θα πρέπει να έχουμε κοινή γραμμή, χωρίς όμως να γίνουμε ομοσπονδία ή να χαθεί η κουλτούρα της κάθε χώρας.
Δεν συμφωνώ με αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή, δηλαδή που οι δυνάμεις συγκεντρώνονται κυρίως στη Γερμανία. Πρέπει να αλλάξει συγκεκριμένα η πολιτική λιτότητας που αντί να ανορθώνει την οικονομία, συνεχώς τη ρίχνει όλο και πιο βαθιά. Δείτε το πρόβλημα που δημιουργείται στην Ελλάδα με την αύξηση του ΦΠΑ που πλήττει τις επιχειρήσεις αλλά και τις νησιωτικές περιοχές».

Η εκτίμηση του για το αποψινό εκλογικό αποτέλεσμα, είναι ότι αυτό θα κριθεί από τους πολλούς αναποφάσιστους ψηφοφόρους, η κυβέρνηση θα είναι αποτέλεσμα συνασπισμού 4 έως 6 κομμάτων ενώ θεωρεί ότι το ακροδεξιό κόμμα του Βίλντερς δεν θα βγει πρώτο. «Θυμίζω ότι και το 2012 ήταν ψηλά στις δημοσκοπήσεις αλλά τελευταία στιγμή οι πολίτες άλλαξαν γνώμη. Την τελευταία εβδομάδα επίσης το κόμμα του έχασε αρκετούς ψηφοφόρους, καθώς ο πρωθυπουργός διαχειρίστηκε πολύ καλά την ένταση που προέκυψε με την Τουρκία, προς όφελος του δικού του κόμματος».

«​Σε σύγκριση με την ελληνική Χρυσή Αυγή, ο Βίλντερς τα λέει μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, ενώ η Χρυσή Αυγή πηγαίνει και σε βήματα περαιτέρω»Και εξηγεί:  «Ο Βίλντερς πατάει πάνω σε «λέξεις» για να αποσπάσει ψήφους. Στην τελευταία του συγκέντρωση έκανε συνεχώς αναφορές στους μουσουλμάνους και στα χρήματα που πάνε στην Ελλάδα, αναπαράγει δηλαδή τα ίδια πράγματα. Δεν μιλάει ανοιχτά για τα θέματα που θα πρέπει να αλλάξουν σε τομείς όπως η οικονομία και η υγεία. Όπως πιστεύω, σε σύγκριση με την ελληνική Χρυσή Αυγή, ο Βίλντερς τα λέει μόνο σε θεωρητικό επίπεδο, ενώ η Χρυσή Αυγή πηγαίνει και σε βήματα περαιτέρω. Σίγουρα μια εκλογική επιτυχία τους Βίλντερς θα ήταν κάτι αρνητικό καθώς θα ανέβαινε η ακροδεξιά στην Ευρώπη γενικότερα», σημειώνει.

​«Ίσως αυτή να είναι η απαραίτητη αλλαγή σελίδας στην Ε.Ε.: η απόφαση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»
Όσον αφορά στο πρώτο πράγμα που θα κάνει αν μπει στην ολλανδική Βουλή; «Το πρώτο που θα έκανα θα ήταν να θίξουμε το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Είναι το απαραίτητο βήμα για να «ανασάνει» η ελληνική οικονομία, αλλά όχι μόνο αυτή, αφού δίνονται πολλά δισεκατομμύρια από την Ευρώπη, τα οποία δεν οδηγούν πουθενά, παρά μόνο σε αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας. Ίσως αυτή να είναι η απαραίτητη αλλαγή σελίδας στην Ε.Ε.: η απόφαση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»…

Ακούστε τη συνέντευξη:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης