Η εκστρατεία «συστηματικής» καταστολής σε βάρος των Ροχίνγκια επινοήθηκε για να εκδιώξει οριστικά τη μουσουλμανική μειονότητα από την εστία της, στην Πολιτεία Ραχίν (δυτική Μιανμάρ), ανέφερε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Οι βάναυσες επιθέσεις εναντίον των Ροχίνγκια στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας Ραχίν ήταν καλά οργανωμένες, συντονισμένες και συστηματικές, με πρόθεση όχι μόνο να ωθήσουν τον πληθυσμό εκτός Μιανμάρ, αλλά και να τον εμποδίσουν από το να επιστρέψει στις εστίες του», καταλήγει μια έρευνα του ΟΗΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μία ομάδα ερευνητών πήρε συνεντεύξεις από δεκάδες πρόσφυγες που διέφυγαν στο γειτονικό Μπανγκλαντές από τις 25 Αυγούστου, μετά την έναρξη των επιθέσεων ακτιβιστών Ροχίνγκια κατά των δυνάμεων ασφαλείας της Μιανμάρ στην Πολιτεία Ραχίν, που οδήγησαν στην εκστρατεία καταστολής από το στρατό.

Περισσότεροι από 500.000 Ροχίνγκια έχουν φύγει από τη χώρα από τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Περίπου το μισό αυτής της μουσουλμανικής κοινότητας απάτριδων, που είναι εγκατεστημένη στη Μιανμάρ εδώ και αιώνες. Έπειτα από μία περίοδο ύφεσης, η έξοδος επαναλήφθηκε αυτή την εβδομάδα με ένταση.

Η έρευνα κατέδειξε πως το τελευταίο κύμα στρατιωτικών «εκκαθαριστικών επιχειρήσεων» στην πολιτεία αυτή, ξεκίνησε στην πραγματικότητα πριν από τις 25 Αυγούστου, ίσως στις αρχές Αυγούστου, κάτι που αντιβαίνει στις διαβεβαιώσεις των αρχών της Μιανμάρ σύμφωνα με τις οποίες η εκστρατεία καταστολής είχε μοναδικό στόχο να απαντήσει στις επιθέσεις των ακτιβιστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ερευνητές περιέγραψαν τις κύριες γραμμές μιας στρατιωτικής εκστρατείας, που είχε σκοπό να εκριζώσει τους Ροχίνγκια από τη βουδιστική Μιανμάρ, όπου εδώ και δεκαετίες υφίστανται διώξεις.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, πριν και κατά τις επιθέσεις, χρησιμοποιήθηκαν μεγάφωνα για να ανακοινωθεί: «Δεν είστε από εδώ – πηγαίνετε στο Μπανγκλαντές. Αν δεν φύγετε, θα κάψουμε τα σπίτια σας και θα σας σκοτώσουμε», αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ.

Εκπαιδευτικοί καθώς και πολιτισμικοί, θρησκευτικοί και κοινοτικοί αξιωματούχοι στοχοποιήθηκαν επίσης στην πρόσφατη εκστρατεία καταστολής «με σκοπό να υποτιμηθεί η ιστορία, ο πολιτισμός και η σοφία των Ροχίνγκια», αναφέρεται στην έκθεση.

«Έχουν αναληφθεί προσπάθειες για την αποτελεσματική διαγραφή σημείων αναφοράς στη γεωγραφία της περιοχής και στη μνήμη των Ροχίνγκια με τρόπο, ώστε η επιστροφή στη γη τους να μην είναι τίποτα άλλο από μια επιστροφή σε ένα ερημωμένο και αγνώριστο έδαφος».

Τα συμπεράσματα της έρευνας βασίστηκαν στις συνεντεύξεις με πρόσφυγες, που έφτασαν στο Μπανγκλαντές στο διάστημα 14-24 Σεπτεμβρίου.

Ο ΟΗΕ διευκρίνισε πως οι ερευνητές μίλησαν με εκατοντάδες ανθρώπους στη διάρκεια 65 συνεντεύξεων, ορισμένες ατομικές και άλλες με ομάδες έως και 40 ανθρώπων.

Η Τζιότι Σανγκέρα, επικεφαλής του γραφείου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, σε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία παρουσιάστηκε η έκθεση της υπηρεσίας για την εκστρατεία του στρατού κατά των Ροχίνγκια στην Πολιτεία Ραχίν, κάλεσε την ηγέτιδα της Μιανμάρ Αουνγκ Σαν Σου Κι να σταματήσει τη βία και τις διακρίσεις κατά των Ροχίνγκια.

«Ζητάμε από την Αούνγκ Σαν Σου Κι να σταματήσει αμέσως τη βία», είπε. Η Σανγκέρα εξέφρασε την ανησυχία της ότι οι Ροχίνκγια που διέφυγαν στο Μπανγκλαντές μπορεί να «φυλακιστούν ή να συλληφθούν» κατά την επιστροφή τους στη Μιανμάρ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με ένα κείμενο στο οποίο είχε πρόσβαση το Γαλλικό Πρακτορείο, η ΕΕ πρόκειται να αναστείλει κάθε επαφή με τον αρχηγό του επιτελείου στρατού της Μιανμάρ, για να διαμαρτυρηθεί για τη «δυσανάλογη χρήση βίας» από το στρατό κατά των Ροχίνγκια και «μπορεί να εξετάσει» το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, «αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί».

Στο κείμενο που θα εγκριθεί τη Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου, από τους 28 υπουργούς Εξωτερικών, η ΕΕ συντάσσεται με τα Ηνωμένα Έθνη στην ανάλυσή τους, σύμφωνα με την οποία η καταστολή του στρατού στοχεύει στην εκδίωξη διά παντός των Ροχίνγκια από τη Μιανμάρ.

«Το γεγονός ότι τόσοι άνθρωποι εκτοπίζονται και τόσο γρήγορα, δείχνει έντονα πως πρόκειται για μία ενέργεια εκ προθέσεως προκειμένου να εκδιωχθεί μια μειονότητα», αναφέρεται στο έγγραφο.

Καλώντας «όλα τα μέρη», «να θέσουν αμέσως τέρμα στη βία», οι Ευρωπαίοι υποδεικνύουν κυρίως την ευθύνη του στρατού της Μιανμάρ.

«Υπό το φως της δυσανάλογης χρήσης βίας από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά των Ροχίνγκια, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα αναστείλουν τις προσκλήσεις τους προς τον αρχηγό του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων της Μιανμάρ και άλλων στρατιωτικών υψηλών βαθμίδων και θα επαναξιολογήσουν κάθε πρακτική συνεργασία στον αμυντικό τομέα», σύμφωνα με το κείμενο, που εγκρίθηκε σήμερα από τους πρεσβευτές των 28.

Οι υφιστάμενες ευρωπαϊκές κυρώσεις, κυρίως ένα εμπάργκο στην παράδοση στη Μιανμάρ όπλων και εξοπλισμού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σκοπό «την εσωτερική καταστολή», παραμένουν οι «προσήκουσες». «Η ΕΕ μπορεί να εξετάσει επιπρόσθετα μέτρα αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί», προειδοποιεί.

Η ΕΕ καλεί την κυβέρνηση της Μιανμάρ να «δώσει χωρίς καθυστέρηση πλήρη, εξασφαλισμένη και χωρίς προϋποθέσεις ανθρωπιστική πρόσβαση» στην Πολιτεία Ραχίν, «για τον ΟΗΕ, τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και τις διεθνείς ΜΚΟ».

Οι Ευρωπαίοι καλούν επίσης «για την εγκαθίδρυση μιας αξιόπιστης και πρακτικής διαδικασίας που θα επιτρέψει την εθελοντική, αξιοπρεπή και βιώσιμη επιστροφή όλων εκείνων που έφυγαν από τα σπίτια τους στον τόπο καταγωγής τους με ασφάλεια ».

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης