Ιστορικές στιγμές εκτυλίσσονται στην έδρα του Ο.Η.Ε. καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συναντηθούν σήμερα, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου, με τον πρόεδρο του Ιράν, Hassan Rouhani, προκειμένου να συζητήσουν για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, το οποίο από τον Νοέμβριο του 2011 έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στις διπλωματικές σχέσεις με τη Δύση.

Από τη στιγμή που έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε ότι το Ιράν επιδιώκει την κατασκευή ατομικής βόμβας μέσω της εφαρμογής ενός προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου ξεκίνησαν έντονες πιέσεις προς την ασιατική χώρα να ματαιώσει το εν λόγω πρόγραμμα. Ο τότε πρόεδρος του Ιράν, Mahmoud Ahmadinejad, είχε επανειλημμένα τονίσει πως είναι αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας του η πρόσβαση στην πυρηνική ενέργεια, κλείνοντας ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο την πόρτα του διαλόγου.

Οι Η.Π.Α. και οι σύμμαχοί τους προχώρησαν στην εφαρμογή σκληρών κυρώσεων, που προκάλεσαν τεράστια προβλήματα στην ιρανική οικονομία και σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές οδήγησαν στην κατακόρυφη μείωση των ποσοστών δημοτικότητας του Mahmoud Ahmadinejad, καθώς η ακρίβεια και οι ελλείψεις σε βασικά αγαθά έκαναν ακόμα πιο δύσκολη την καθημερινότητα των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πλέον, στην κορυφή της πολιτικής ηγεσίας βρίσκεται ο Hassan Roujani, ο οποίος έχει εκφράσει τη θέλησή του να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό του Ιράν και να συζητήσει το επίμαχο θέμα του πυρηνικού προγράμματος με τη διεθνή κοινότητα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN δεν παρέλειψε να «ρίξει γέφυρες» και προς το Ισραήλ, αναγνωρίζοντας εμμέσως το ολοκαύτωμα.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Catherine Ashton, τόνισε πως οι συνομιλίες σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών της ομάδας 5+1 (Η.Π.Α., Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα και Γερμανία) με το Ιράν θα έχουν μικρή διάρκεια και θα είναι διευρευνητικές.

«Εχουμε μία ιστορική ευκαιρία για να διευθετήσουμε το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος, αλλά οι χώρες της ομάδας 5+1 οφείλουν να προσαρμόσουν τη στάση τους, ώστε να συμβαδίζει με τη νέα ιρανική προσέγγιση», έγραψε από την πλευρά του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», ο Hassan Rouhani δήλωσε πως είναι αποφασισμένος να προχωρήσει γρήγορα στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, κάνοντας λόγο για χρονοδιάγραμμα «τριών μηνών».

«Ακόμη και χρονικό διάστημα έξι μηνών θα ήταν καλό, αλλά θα είναι θέμα μηνών, όχι ετών», πρόσθεσε.

Η συνέντευξη του νέου προέδρου του Ιράν στο CNN

«Καλή αρχή»

Εν τω μεταξύ όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ξεκαθάρισε πως «η Τεχεράνη δεν επιδιώκει απλά και μόνο μια συνάντηση με τον πρόεδρο των Η.Π.Α., Barack Obama, αλλά επιθυμεί μια ουσιαστική συνομιλία».

«Μία συνάντηση δεν αποτελεί εξ αρχής στόχο άλλα ούτε απαγόρευση. Θα μπορούσε να είναι μια καλή αρχή. Ο πρόεδρος Hassan Rouhani δεν είχε πρόβλημα επί της αρχής για μία συνάντησή του με τον Aμερικανό ομόλογό του», σημείωσε ο Javad Zarif.

«Έχει πει ότι στο πλαίσιο των εθνικών συμφερόντων είναι έτοιμος να πράξει ό, τι οφείλει να πράξει. Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. εξέφρασε την παραμονή της έναρξης των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. την επιθυμία για μια τέτοια συνάντηση, ωστόσο δεν υπήρχε αρκετός χρόνος για την οργάνωσή της. Η ίδια η συνάντηση δεν ήταν περισσότερο σημαντική από το περιεχόμενό της, διότι δεν είμαστε εδώ για το θέαμα, αλλά μάλλον για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα της χώρας μας», επεσήμανε επίσης.

«Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. έκανε περισσότερο μετριοπαθείς δηλώσεις από το παρελθόν. Εάν αυτό αποτελεί τη βάση μίας νέας πολιτικής για τη διευθέτηση των παρανοήσεων και των ανησυχιών των Ιρανών θα είναι πιο σημαντικό από μία συνάντηση», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:
Νέα Υόρκη: Τι συνέβη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ;, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2013, 09:47
Ιράν: Σύγχυση με το πυρηνικό πρόγραμμα, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 6 Αυγούστου 2013, 19:19  

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης