Ο Ολλανδός πρωθυπουργός θεωρεί πως το Παρίσι και το Βερολίνο δεν πρέπει να επιχειρούν να επιβάλουν στους άλλους τις ιδέες τους για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, σύμφωνα με αποσπάσματα συνέντευξής του που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Η προειδοποίηση αυτή διατυπώνεται ανήμερα μιας πολυαναμενόμενης συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι για να εργασθούν πάνω σε προτάσεις για το μέλλον της ΕΕ πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η ελευθερία κυκλοφορίας υφίσταται μέσα στην ΕΕ και ασφαλώς η νέα γερμανική κυβέρνηση μπορεί να πάει να συναντήσει τη γαλλική κυβέρνηση όποτε θέλει χωρίς να είμαστε παρόντες», ειρωνεύθηκε ο Μαρκ Ρούτε στη συνέντευξη που θα δημοσιοποιηθεί ολόκληρη αύριο Σάββατο.

«Όμως αυτό δεν πάει να πει πως εμείς ή άλλες χώρες της ΕΕ βρίσκουμε καλά όλα αυτά που συμφωνούν οι Γερμανοί και οι Γάλλοι. Δεν θα συγκατανεύσουμε απλώς», πρόσθεσε ο φιλελεύθερος Ρούτε.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός έχει κυρίως στο στόχαστρο τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο του κυβερνητικού συνασπισμού μεταξύ συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατών, να αυξήσει τις συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ κυρίως για την καινοτομία, την έρευνα και την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντιτίθεται επίσης στις γαλλικές ιδέες περί θέσπισης ενός προϋπολογισμού και μιας θέσης υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης για να βελτιωθεί η αντιμετώπιση των κρίσεων. «Η άποψή μου είναι ότι κάθε χώρα είναι κατ’ αρχάς υπεύθυνη για τον εαυτό της», δήλωσε ο Ρούτε, «η καλύτερη προστασία είναι η δημοσιονομική σταθερότητα».

Ο Μαρκ Ρούτε επιμένει εδώ και καιρό στις Βρυξέλλες στην ανάγκη να πραγματοποιηθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, απευθυνόμενος σε χώρες που εκτιμά ότι κάνουν υπερβολικές δαπάνες.

Στις αρχές Μαρτίου, η χώρα του και άλλες επτά χώρες της βόρειας Ευρώπης υποστήριξαν πως πριν απ’ όλα πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση και να γίνουν σεβαστοί οι δημοσιονομικοί κανόνες, παραπέμποντας για αργότερα τις υπερβολικά «φιλόδοξες» μεταρρυθμίσεις.

Το Παρίσι και το Βερολίνο, παρόλο που διαφωνούν σε αρκετά ζητήματα, θέλουν να προωθήσουν μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση της ΕΕ για να αντιδράσουν στην άνοδο αντιευρωπαϊκών, λαϊκιστικών ή ακροδεξιών κομμάτων πριν από τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο 2019.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης