«Κερδίζουμε αυτή τη μάχη», δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους, Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μέγαρο των Ηλυσίων, επιβεβαιώνοντας την ανακατάληψη του Γκάο και του Τιμπουκτού στο Μαλί.

Όπως είπε, εναπόκειται πλέον στις αφρικανικές δυνάμεις να καταδιώξουν τους «τρομοκράτες» στο βόρειο τμήμα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Γαλλία δεν έχει την πρόθεση να παραμείνει στο Μαλί. Αντιθέτως, είναι καθήκον μας να ενεργήσουμε κατά τρόπο ώστε να μπορέσουμε να επιτρέψουμε στις αφρικανικές δυνάμεις να προσφέρουν στο Μαλί διαρκή σταθερότητα», δήλωσε στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

Το γαλλικό Υπουργείο Άμυνας, ωστόσο, μετρίασε τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Τιμπουκτού είναι πλέον υπό πλήρη έλεγχο των γαλλικών δυνάμεων, αναφέροντας μια ανακατάληψη της πόλης που πραγματοποιήθηκε από τα στρατεύματα της Γαλλίας και του Μαλί.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, συνταγματάρχης Τιερί Μπιρκάρντ αναφέρθηκε «σε γαλλικές μονάδες που μαζί με τις μονάδες του Μαλί έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη του Τιμπουκτού».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιβεβαίωσε επίσης την ανακατάληψη της Ισλαμικής πόλης του Γκάο όπου σταθμεύουν «μονάδες από το Μαλί, το Νίγηρα και το Τσαντ, οι οποίες ελέγχουν τώρα την πόλη».

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης