Ο πρόεδρος της αυτόνομης επαρχίας του ιρακινού Κουρδιστάν ζήτησε την Παρασκευή από την Ουάσινγκτον την αποστολή όπλων, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Ο Μασούντ Μπαρζανί επεσήμανε ότι η κυβέρνηση στη Βαγδάτη, με την οποία το Κουρδιστάν βρίσκεται σε διένεξη, ιδίως για εδαφικά ζητήματα, δεν έχει τιμήσει μέχρι σήμερα τη συμφωνία που είχε συναφθεί το 2007 ανάμεσα στο γενικό επιτελείο των ΗΠΑ, του Ιράκ και του Κουρδιστάν. Η συμφωνία προέβλεπε ότι το Ιράκ θα παρέδιδε στους Πεσμεργκά, τους Κούρδους μαχητές, ένα μέρος των όπλων που της προμηθεύουν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εν τέλει, οι Πεσμεργκά δεν έλαβαν ποτέ ούτε μια σφαίρα, ούτε ένα όπλο από τη Βαγδάτη» ξεκαθάρισε ο Μπαρζανί στο τέλος της επίσκεψής του στην αμερικανική πρωτεύουσα, η οποία διήρκεσε μία εβδομάδα. Ο Κούρδος ηγέτης φρόντισε να μη φανεί ότι επικρίνει ούτε τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ούτε τον αντιπρόεδρό του Τζο Μπάιντεν, με τους οποίους είχε συναντήσεις. Παράλληλα, ευχαρίστησε θερμά τους «φίλους στο Κογκρέσο», οι οποίοι προώθησαν ένα σχέδιο νόμου το οποίο υποχρεώνει την Ουάσινγκτον να παραδίδει όπλα απευθείας στους Κούρδους.

«Δεν έχουμε αλλάξει θέση. Επιμένουμε ότι τα όπλα πρέπει να φθάσουν στους Πεσμεργκά» πρόσθεσε.

Οι Κούρδοι μαχητές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου κατά των τζιχαντιστών, έχοντας την υποστήριξη αεροσκαφών του Διεθνούς Συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης