Αν και δεν υπάρχει χώρα στην οποία να γιορτάζεται η «Ημέρα του Έλβα», στην ιστορία έχει καταγραφεί πως πριν ακριβώς 73 χρόνια σημειώθηκε η στιγμή της συνάντησης αμερικανών και Σοβιετικών στρατιωτών, στην όχθη του ποταμού Έλβα κοντά στην γερμανική πόλη Torgau. Ήταν η 25η Απριλίου 1945.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Υπάρχει μία μόνον τιμητική επιτύμβια πλάκα για την ιστορική αυτή συνάντηση και αυτή βρίσκεται χιλιάδες μίλια μακριά, στο Εθνικό Νεκροταφείο του Άρλινγκτον, των ΗΠΑ, στον ποταμό Πότομακ.

Αν την επισημάνει κάποιος επισκέπτης, μπορεί να διαβάσει σε αγγλικά και κυριλλικά: «Σε αναγνώριση της συνεργασίας, αμερικανικών, σοβιετικών και συμμαχικών ενόπλων δυνάμεων στην διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου που συμβολίζεται από την συνάντηση των σοβιετικών και αμερικανικών στοιχείων στον ποταμό Έλβα στις 25 Απριλίου 1945».

Η συνένωση των αμερικανικών και σοβιετικών στρατιών, σήμανε μία από τις σημαντικότερες στιγμές του τέλους του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, την απαρχή του «lebensraum» για τον γερμανικό λαό, με την κατάρρευση του Ναζισμού, αλλά ταυτόχρονα και την δημιουργία δύο γερμανικών κρατών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά την ιστορική αυτή συνάντηση, οι σοβιετικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Γκεόργκι Ζούκοφ, θα καταλάμβαναν το Βερολίνο.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης