Η Βουλή της Ουκρανίας ενέκρινε την Πέμπτη τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016, κάτι που αποτελούσε αναγκαία προϋπόθεση για να εκταμιευτεί η επόμενη δόση ύψους 1,7 δις δολαρίων από το ΔΝΤ. Με την οικονομία να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, το Κίεβο προχώρησε σε συμφωνία με το Ταμείο για τον δανεισμό 17,5 δις δολαρίων. Πλέον, ο προϋπολογισμός έχει σταλεί στον πρόεδρο της χώρας Πέτρο Ποροσένκο για υπογραφή.

Ο προϋπολογισμός προβλέπει μεταξύ άλλων:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • έλλειμμα 3,7% του ΑΕΠ το 2016,
  • ενοποίηση συντελεστών,
  • μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών και
  • αυξήσεις φόρου εισοδήματος, τελών και ειδικών φόρων κατανάλωσης για τα προϊόντα καπνού, τα καύσιμα και τα οινοπνευματώδη ποτά.

Η κυβέρνηση υπέβαλε το σχέδιο προϋπολογισμού στη Βουλή την 11η Δεκεμβρίου, ωστόσο η διαδικασία διήρκεσε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο καθώς υπήρξαν εντάσεις, ειδικά όσον αφορά στις αυξήσεις των φόρων από την 1η Ιανουαρίου και τα μέτρα λιτότητας. Ορισμένοι βουλευτές επεσήμαναν ότι οι αυξήσεις των μισθών και των συντάξεων κατά 12% που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2016 κάθε άλλο παρά επαρκεί, καθώς ο πληθωρισμός αναμένεται να υπερβεί το 30% το νέο έτος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης