Το Ουζμπεκιστάν φιλοξενεί την Τρίτη συζητήσεις για το Αφγανιστάν, στις οποίες συμμετέχουν περιφερειακές δυνάμεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ, με στόχο τη διοργάνωση άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Καμπούλ και των Ταλιμπάν.

Ο Αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι, ο Ουζμπέκος ομόλογός του Σαβκάτ Μιρζιγιάγεφ και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι θα συνομιλήσουν σήμερα κεκλεισμένων των θυρών με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών του Καζακστάν, του Πακιστάν, της Ρωσίας και της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ εκπροσωπούνται από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για πολιτικά θέματα, Τόμας Σένον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το πέρας της διάσκεψης θα υπογραφεί κοινή ανακοίνωση.

Ο Ουζμπέκος υφυπουργός Εξωτερικών Βλαντίμιρ Νορόφ δήλωσε πριν από την έναρξη των συνομιλιών ότι δεν πρέπει να περιμένει κάποιος «ένα θαύμα», καθώς στόχος της διάσκεψης είναι να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην περιοχή».

«Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι Ταλιμπάν ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα της διάσκεψης αυτής και πρέπει να δουν ότι όλες οι πλευρές είναι έτοιμες για ειρηνευτικές συνομιλίες» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διάσκεψη σηματοδοτεί την επιστροφή του Ουζμπεκιστάν, που συνορεύει με το Αφγανιστάν, ως σημαντικό διπλωματικό παράγοντα της περιοχής έπειτα από χρόνια απομόνωσης στη διπλωματική σκηνή υπό το καθεστώς του πρώην προέδρου Ισλάμ Καρίμοφ, ο οποίος πέθανε το 2016 ύστερα από σχεδόν 30 χρόνια στην εξουσία.

Ο νέος πρόεδρος Μιρζιγιάγεφ έχει στόχο να βελτιώσει τις σχέσεις του Ουζμπεκιστάν με τους γείτονές του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης