Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Κάθριν Άστον προειδοποίησε σήμερα κατά της γαλλοβρετανικής πρότασης για άρση του εμπάργκο όπλων της ΕΕ με στόχο την ενίσχυση των ανταρτών στη Συρία, αμφισβητώντας την επίπτωση που μπορεί να έχει ένα τέτοιο βήμα στις προσπάθειες επίτευξης πολιτικής συμφωνίας στη χώρα.

Άλλες χώρες της ΕΕ απέρριψαν τις προσπάθειες από Παρίσι και Λονδίνο στη χθεσινή διάσκεψη της ΕΕ για άρση του συριακού εμπάργκο όπλων προς βοήθεια των αντιπάλων του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ωστόσο ζήτησαν από τους υπουργούς τους των Εξωτερικών να συζητήσουν το θέμα εκ νέου την επόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κάθριν Άστον είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει «πολύ προσεκτικά» το επιχείρημα Γαλλίας και Βρετανίας ότι η άρση του εμπάργκο θα υποχρέωνε τον Άσαντ να διαπραγματευτεί.

Η ίδια είπε ακόμη ότι η ΕΕ θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι, καθώς και τον Μοάζ αλ Χατίμπ, ηγέτη της αντιπολιτευόμενης Συριακής Εθνικής Συμμαχίας, για τον αντίκτυπο που θα είχε η άρση του εμπάργκο στις προσπάθειές τους για έναρξη των συνομιλιών με στόχο τον τερματισμό της συριακής κρίσης.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε πως ό,τι κάνουμε δεν θα πρέπει να δυσχεραίνει αυτό το έργο» είπε η Άστον μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε στις ΗΠΑ το Γερμανικό Ταμείο Μάρσαλ, μια οργάνωση με στόχο την ενίσχυση της υπερατλαντικής συνεργασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γερμανία ηγήθηκε του κινήματος κατά της γαλλοβρετανικής κίνησης για άρση του εμπάργκο.

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης