Η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η νεαρή Πακιστανή που γλίτωσε από απόπειρα δολοφονίας των Ταλιμπάν, δήλωσε σήμερα στο BBC ότι μια ημέρα θα μπει στην πολιτική για να «αλλάξει το μέλλον» της χώρας της.

«Θα γίνω μια γυναίκα πολιτικός αργότερα. Θέλω να αλλάξω το μέλλον της χώρας μου και να κάνω την εκπαίδευση υποχρεωτική», υπογράμμισε η 16χρονη έφηβη που έγινε ίνδαλμα του αγώνα υπέρ της εκπαίδευσης των γυναικών, ενώ είναι υποψήφια και για το Νόμπελ Ειρήνης, το οποίο θα ανακοινωθεί την προσεχή Παρασκευή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ελπίζω ότι θα έρθει η ημέρα που οι Πακιστανές θα είναι ελεύθερες, θα έχουν δικαιώματα, θα υπάρχει ειρήνη και κάθε κορίτσι και κάθε αγόρι θα πηγαίνει στο σχολείο», πρόσθεσε η Μαλάλα επαναλαμβάνοντας τα θέματα τα οποία είχε αναφέρει σε ομιλία της στις 12 Ιουλίου στον Ο.Η.Ε., όπου καταχειροκροτήθηκε.

Η Μαλάλα, η οποία διηγείται την ιστορία της σ’ ένα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει σύντομα, έγινε γνωστή από το 2009 γράφοντας σε ιστολόγιο της ηλεκτρονικής διεύθυνσης του BBC, όπου κατήγγελλε τις ωμότητες των Ταλιμπάν στην περιοχή Σουάτ του βορειοδυτικού Πακιστάν. Οι τελευταίοι, σε αντίποινα για τη δέσμευσή της αυτή, τής έριξαν μια σφαίρα στο κεφάλι κατά την επίθεση που δέχτηκε στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε στις 9 Οκτωβρίου του 2012.

Η Μαλάλα μεταφέρθηκε στη Βρετανία και εγχειρήθηκε με επιτυχία στο Μπέρμιγχαμ, όπου διαμένει σήμερα και όπου πηγαίνει στο σχολείο από τον περασμένο Μάρτιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ήταν δύσκολο να προσαρμοστώ σε έναν νέο πολιτισμό, σε μια νέα κοινωνία, κυρίως για τη μητέρα μου καθώς ουδέποτε είχα δει γυναίκες τόσο ελεύθερες, ελεύθερες να πάνε σε οποιαδήποτε αγορά, μόνες, χωρίς τον αδελφό ή τον πατέρα να τις συνοδεύει», διηγείται.

Στις δημόσιες παρεμβάσεις της η Μαλάλα καλεί τις κυβερνήσεις των δυτικών χωρών να προχωρήσουν σε διάλογο με τους Ταλιμπάν.

«Ο διάλογος είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διευθέτηση των προβλημάτων και για να ηττηθεί ο πόλεμος. Και ο καλύτερος τρόπος καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού είναι, κατά τη γνώμη μου, πολύ απλός: η εκπαίδευση της επόμενης γενιάς», δήλωσε στο BBC.

Την Κυριακή έγινε γνωστό ότι η Μαλάλα προσκλήθηκε από την βασίλισσα Ελισάβετ στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στις 18 Οκτωβρίου.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης