Του Κώστα Μπετινάκη

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Μέση Ανατολή, μετά την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ, έρχεται να επισκιάσει το γεγονός ότι το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Χαλιφάτο στη Συρία και το Ιράκ, έχει ηττηθεί. Έτσι, η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών που επέτρεπε σε άλλες χώρες να πολεμήσουν τους τζιχαντιστές στη Συρία και το Ιράκ έπαψε να ισχύει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να αποσύρουν τα στρατεύματα με τα οποία χωρίς νομική βάση έχουν δημιουργήσει βάσεις στη βορειο-ανατολική Συρία.

Ήδη οι ως τώρα σύμμαχοι των ΗΠΑ Κούρδοι της Συρίας, έχουν απομακρυνθεί και έχουν πλησιάσει τους Ρώσσους που επίσημα έχει προκαλέσει στη Συρία, το νόμιμο καθεστώς της χώρας. Έχει αρχίσει μάλιστα, να δημιουργείται άτυπη συνεργασία ανταρτικών δυνάμεων για να «πολεμήσουν» την αμερικανική παρουσία τα σχέδια της οποία παραμένουν θολά.

Πριν λίγες ημέρες, ο Συριακός Αραβικός Στρατός έκλεισε και τελευταίες διόδους στη Δυτική Όχθη του Ευφράτη, απελευθερώνοντας και το τελευταίο προπύργιο των τζιχαντιστών, το Deir Ezzor.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν απωθήσει πλέον τους τζιχαντιστές στην έρημο, όπου αποτελούν εύκολη λεία πλέον να ολοκληρωθεί η εξόντωσή τους.

Το νότιο μέτωπο της Συρίας

Στις 6 Δεκεμβρίου ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διακήρυξε την «ολοκληρωτική νίκη στη Συρία». Ακολούθησε η ανακοίνωση του Ιρακινού πρωθυπουργού Haider Abadi για την «νίκη και το τέλος του πολέμου εναντίον τους Ισλαμικού Χαλιφάτου ( ISIS)» σε συνέντευξη Τύπου στην Βαγδάτη: «Οι δυνάμεις μας ελέγχουν πλήρως τα σύνορα με τη Συρία και αυτό σημαίνει το τέλος του πολέμου εναντίον του Daesh (IS)».

Στα β΄λορεια του Ευφράτη οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ αντικαθεστωτικέ ανταρτικές δυνάμεις του «Δημοκρατικού Στρατού – SDF» διαπραγματεύονται άλλη συμφωνία με τους εκεί εναπομείναντες τζιχαντιστές, οι οποίοι παρέδωσαν τα μεθοριακά περάσματα στο SDF, με αντάλλαγμα να διαφύγουν περί τους 3.500 από την Ράκκα για να συνεχίσουν να μάχονται εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας στην Deir Ezzor. Αλλά κι αυτό το σχέδιο απέτυχε.

Λίγο μετά την διαπίστωση της «κατάπαυσης του πυρός», ανάμεσα στους υποστηριζόμενους από τις ΗΠΑ Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες SDF με τους τζιχαντιστές, Ρώσοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τους Κούρδους του YPG. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, Κούρδοι και Ρώσοι ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους για τη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών ανατολικά του Ευφράτη.

Από τότε η ρωσική αεροπορία υποστηρίζει τις επιθέσεις των μαχητών του YPG εναντίον του ISIS, στην επαρχία του Deir Ezzor. Κάτι που οι Κούρδοι της Συρίας έχουν πεισθεί ότι δεν πρόκειται να κάνουν οι αμερικανικές δυνάμεις.

Ο Mahmoud Nuri, εκπρόσωπος του κουρδικού YPG, δήλωσε πως οι δυνάμεις τους πλέον «μάχονται το ISIS υπό ρωσική διοίκηση, αποτελεσματικά». Επίσης, εξέφρασε την ετοιμότητα να εγγυηθούν την ασφάλεια των ρωσικών δυνάμεων που δρουν στην ανατολική όχθη του ποταμού Ευφράτη.

Σε απάντηση οι ΗΠΑ ισχυρίζονται πως η ρωσική αεροπορική υποστήριξη στους Κούρδους, «παραβιάζει τον εναέριο χώρο του συνασπισμού συνεργασίας». Αλλά ποιανής χώρας τον εναέριο χώρο υπερασπίζονται οι αμερικανικές δυνάμεις; Με σειρά περιστατικών παρ΄ολίγον εναέριας σύγκρουσης αμερικανικών και ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών. Με αποτέλεσμα τη αμερικανο-ρωσική συμφωνία για εναέριους διαδρόμους που απέχουν ο ένας 45 μίλια από τον άλλο στην περιοχή του Ευφράτη.
Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές οι αεροδιάδρομοι αυτοί παραβιάσθηκαν από τα ρωσικα αεροσκάφη δώδεκα φορές.

Σύμφωνα με αμερικάνικες πηγές, το Πεντάγωνο σχεδιάζει να διατηρήσει «μερικές από τις δυνάμεις που έχουν σταλεί στη Συρία για απροσδιόριστο χρόνο, ακόμη και μετά τον επίσημο τερματισμό του πολέμου εναντίον του ISIS για λόγους καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Ο διοικητής των Ιρανών Επαναστατικών Φρουρών ταξίαρχος Haj Qassem Soleimani σε επιστολή που έστειλε μέσω Ρωσίας στον επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία, τον συμβουλεύει «να αποσύρει και τον τελευταίο Αμερικάνο στρατιώτη πριν ανοίξουν οι πύλες της Κόλασης».

Πόσοι άραγε θυμούνται πως το 1983, τα αμερικάνικα και γαλλικά στρατόπεδα στη Βηρυτό είχαν ανατιναχθεί με εκατοντάδες νεκρούς, όταν οι δυνάμεις των δύο αυτών χωρών είχαν επέμβει μονόπλευρα στον λιβανικό εμφύλιο πόλεμο;

Μετά την επίθεση αυτή, οι αμερικανοί είχαν αποσύρει τις δυνάμεις τους από το Λίβανο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης