Στη σύλληψη ενός κορυφαίου αξιωματικού του κυβερνητικού στρατού, ο οποίος κατηγορείται πως στόχευε να ανατρέψει τη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, προχώρησαν οι Αρχές της Γουινέας-Μπισάου.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, ο Pansau N’Tchama είναι ο ιθύνων νους επίθεσης που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα σε στρατόπεδο πολύ κοντά στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας. Η ανταλλαγή πυροβολισμών ανάμεσα σε ενόπλους και στρατιώτες προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων. Τότε, εκπρόσωπος της μεταβατικής κυβέρνησης είχε αναφέρει ότι πίσω από το αιματηρό περιστατικό βρίσκονται υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Carlos Gomes Junior, ο οποίος εκδιώχθηκε με τη βία από την εξουσία τον περασμένο Απρίλιο εν μέσω εκλογικής περιόδου. Τελικά, όπως αποδείχτηκε, επρόκειτο για μια νέα απόπειρα πραξικοπήματος σ’ ένα κράτος στο οποίο κανένας πρόεδρος δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει την πενταετή θητεία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Γουινέα Μπισάου είναι πρώην αποικία της Πορτογαλίας που απέκτησε την ανεξαρτησία της τη δεκαετία του ’70. Η συγκεκριμένη σύλληψη φανερώνει την εξαιρετικά «ρευστή» κατάσταση στο εσωτερικό της αφρικανικής χώρας, η οποία μαστίζεται από τη φτώχεια και τη διαφθορά. Μετά το πραξικόπημα του Απριλίου υπήρξαν έντονες πιέσεις από την Πορτογαλία, την Αφρικανική Ένωση (AU) και την Οικονομική Ένωση Κρατών της Δυτικής Αφρικής (Ecowas) για αποκατάσταση του πολιτικού σκηνικού, με τους επικεφαλής του στρατεύματος να κάνουν πίσω στον ορισμό μεταβατικής κυβέρνησης που θα έχει αποστολή την οργάνωση της επόμενης εκλογικής διαδικασίας.

Διαβάστε επίσης:
Επίθεση ενόπλων σε στρατόπεδο στη Γουινέα-Μπισάου, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012, 07:00

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης