Στις εδαφικές διαφορές Ιαπωνίας-Κίνας παρενέβη σήμερα από το Τόκιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως τα διαφιλονικούμενα νησιά Σενκάκου (Ντιαογιού για τους Κινέζους) «καλύπτονται» από την Συνθήκη Ασφαλείας ΗΠΑ-Ιαπωνίας, πρόσθεσε ωστόσο πως πρέπει να επιλύονται ειρηνικά οι διαφορές σε θαλάσσιες περιοχές. «Η δέσμευσή μας στη συνθήκη για την ασφάλεια της Ιαπωνίας είναι απόλυτη. Το άρθρο 5 καλύπτει όλα τα εδάφη που τελούν υπό ιαπωνική διοίκηση, συμπεριλαμβανομένων των νησιών Σενκάκου», δήλωσε ο Ομπάμα στο πλαίσιο κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Αμπε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νησιά Σενκάκου βρίσκονται στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, 200 χλμ βορειοανατολικά της Ταϊβάν και 400 χλμ δυτικά της Οκινάουα (νότια Ιαπωνία). Τελούν υπό ιαπωνική διοίκηση αλλά διεκδικούνται από την Κίνα με το όνομα Ντιαογιού.

Από τότε που το Τόκιο εθνικοποίησε τρία από τα νησιά αυτά το Σεπτέμβριο του 2012, το Πεκίνο στέλνει τακτικά πλοία του στην περιοχή. Η ταυτόχρονη παρουσία σκαφών της ακτοφυλακής των δύο χωρών στο θαλάσσιο αυτό χώρο εγείρει φόβους για πιθανό θερμό επεισόδιο μεταξύ των δύο ασιατικών δυνάμεων.
Χωρίς να κατονομάσει την Κίνα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση για επίλυση «ειρηνική και ύστερα από διάλογο» των «εδαφικών διαφορών στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων αυτών σε θαλάσσιες περιοχές». Τόνισε επίσης την σημασία της «ελεύθερης ναυσιπλοΐας».

Εκτός από την Ιαπωνία, και άλλες χώρες της περιοχής, μεταξύ τους οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ, έχουν εδαφικές διαφορές με την Κίνα, της οποίας η αυξανόμενη ισχύς και οι διεκδικήσεις στη Ανατολική Σινική Θάλασσα ανησυχούν τους γείτονές της και τις ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγές: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης