Στο Παρίσι συναντώνται σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, να μετάσχουν στην ευρωπαϊκή διάσκεψη που είναι αφιερωμένη στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων.

Συνολικά, 24 από τους 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μετέχουν στη διάσκεψη. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Παρόντες είναι επίσης οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και Μάρτιν Σουλτς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από τη διάσκεψη, η οποία αρχίζει στις 16.00 (ώρα Ελλάδος), ο γάλλος υπουργός Εργασίας Μισέλ Σαπέν θα συνεδριάσει με τους ομολόγους του, ενώ ο γάλλος πρόεδρος θα συναντήσει νέους της Ευρώπης.

Στις 18.30 θα δοθεί η συνέντευξη Τύπου των έξι – Ολάντ, Μέρκελ, Βαν Ρομπέι, Μπαρόζο, Σουλτς και της προέδρου της Λιθουανίας, Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, η χώρα της οποίας ασκεί το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της Ε.Ε.

Η κινητοποίηση είναι «εξαιρετικά ισχυρή», υπογραμμίζει το περιβάλλον του προέδρου Ολάντ, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει «απαράδεκτο» το επίπεδο της ανεργίας στους νέους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, τον Σεπτέμβριο του 2013 περί τα 5,6 εκατομμύρια νέοι της Ευρώπης ήταν άνεργοι – ποσοστό 23,5%. Στην Γερμανία το 7,7% των νέων είναι άνεργοι, τη στιγμή που στη γειτονική Γαλλία το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 25%. Η Ελλάδα και η Ισπανία σπάνε τα ρεκόρ των υψηλότερων ποσοστών, με 56%. «Δεν πρόκειται να εγκαινιαστούν νέες πρωτοβουλίες αλλά να εξασφαλιστεί ότι όλα τα μέσα τίθενται σε εφαρμογή και ότι η πολιτική βούληση είναι επιβεβαιωμένη για να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα την προσεχή διετία», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

Πριν από έξι μήνες, οι Ευρωπαίοι είχαν αποφασίσει να θέσουν σε εφαρμογή πολύ στοχευμένα μέτρα για να εξαλείψουν την ανεργία των νέων στις περιοχές που πλήττονται περισσότερο. Συνολικά, μέσω διαφόρων εισφορών, αναμένεται να δαπανηθούν 40-45 δισ. ευρώ για τριετή περίοδο.

Στο επίκεντρο όλων αυτών των προσπαθειών, η Ε.Ε. καθιέρωσε την αρχή της «εγγύησης για τη νεολαία», ορίζοντας ότι κανένας νέος της Ευρώπης δεν θα μείνει περισσότερο από τέσσερις μήνες χωρίς μια προσφορά θέσης εργασίας ή πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης