Ο Ρώσος σκηνοθέτης Αλεξέι Τζέρμαν άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 74 ετών σε νοσοκομείο της Αγίας Πετρούπολης, όπου νοσηλευόταν από τον περασμένο Νοέμβριο.

Η ακριβής αιτία του θανάτου του δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής γνωστή επισήμως, αλλά ο γιος του, Αλεξέι Τζέρμαν ο νεότερος, ανέφερε ότι η καρδιά του πατέρα του… «απλώς σταμάτησε». Από την πλευρά του, το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «RIA Novosti» αναφέρει ως αιτία θανάτου τη νεφρική ανεπάρκεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γιος ενός επιφανούς σοβιετικού συγγραφέα, ο Τζέρμαν γύριζε ταινίες που απεικόνιζαν τη ζοφερή πραγματικότητα της Σοβιετικής Ένωσης, με αποτέλεσμα τα φιλμ του να μην προβάλλονται στις αίθουσες λόγω της λογοκρισίας.

Μια από τις πιο γνωστές ταινίες του ήταν η «Δίκη στον δρόμο», η ιστορία ενός πρώην στρατιώτη του Κόκκινου Στρατού που πρέπει να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των συντρόφων του μετά τη σύλληψή του από τους Ναζί και την κράτησή του σε στρατόπεδο της Γερμανίας.

Η ταινία, που κυκλοφόρησε το 1971 και είχε απαγορευτεί για 15 χρόνια, κέρδισε πολλά βραβεία, αρχικά στο εξωτερικό και έπειτα στη Σοβιετική Ένωση. Πρόσφατα, ο Τζέρμαν ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας με τίτλο «Είναι δύσκολο να είσαι ο Θεός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης