Στις 3 και 32 λεπτά την περασμένη νύχτα όλοι οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στο ιστορικό κέντρο της  Άκουιλα. Πέντε χρόνια μετά τον φονικό σεισμό αναγνώσθηκαν τα ονόματα των 308 θυμάτων του. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτύπησαν συγχρόνως 308 φορές.

Στα ονόματα των θυμάτων και εκείνο του Έλληνα φοιτητή Βασίλη Κουφολιά, ο οποίος έχασε τη ζωή του κάτω από τα συντρίμμια της πολυκατοικίας στην οποία ζούσε, κοντά στη δημοτική βίλα της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για μια ακόμη φορά, για μια ακόμη επέτειο, τα μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι οι κάτοικοι της πρωτεύουσας του Αμπρούτσο, στην κεντρική Ιταλία, δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Τους τελευταίους μήνες έχουν ανοίξει, επιτέλους, εκατοντάδες εργοτάξια, αλλά το ιστορικό κέντρο της πόλης είναι, ουσιαστικά, ακόμη έρημο και λείπει ένα ενιαίο σχέδιο για την γρήγορη αποκατάσταση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού του.

Οι κάτοικοι της Άκουιλα δεν συνήθισαν ποτέ στα ξύλινα σπίτια των νέων πόλεων, των new towns που τους έφτιαξε η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι. Παρουσιάζουν σειρά κακοτεχνιών, δεν υπάρχει κανένα ίχνος κοινωνικής ζωής -αν εξαιρέσει κανείς τα εμπορικά κέντρα- και οι σεισμόπληκτοι, στην πραγματικότητα, δεν έχουν δικαίωμα να βάλουν ούτε ένα καρφί στον τοίχο των σπιτιών αυτών. Παραμένουν, απλώς και μόνον, «φιλοξενούμενοι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη νύχτα, με τις δάδες και τις φωτογραφίες των θυμάτων, με μια βουβή πορεία, 12.000 Ακουϊλάνοι ζήτησαν από τις ιταλικές αρχές να σταματήσουν να τους θυμούνται μόνον μια φορά τον χρόνο, κατά την επέτειο του πόνου και θανάτου.

Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι έδωσε τη διαβεβαίωση ότι μέχρι το 2019 η λαβωμένη αυτή πόλη θα έχει καταφέρει να επανέλθει στους ρυθμούς και στη ζωή που τη χαρακτήριζαν μέχρι το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου στις 6 Απριλίου του 2009.

Το συνολικό κόστος των έργων ανοικοδόμησης ξεπερνά τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι κάτοικοι ελπίζουν -χωρίς περιττούς ενθουσιασμούς- να μην πρόκειται για την πολλοστή αναβολή, αποτέλεσμα της γραφειοκρατίας, της αδιαφορίας και της κακοδιαχείρισης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης