Απέτυχε η προσπάθεια γερουσιαστών κι από τα δύο κόμματα των Ρεπουμπλικάνων αλλά και των Δημοκρατικών να εμποδίσουν την πώληση όπλων, αξίας 510 εκατομμυρίων δολαρίων, στη Σαουδική Αραβία, με ψήφους 47-53.

Οι επικριτές της πώλησης υποστήριξαν ότι «τα όπλα αυτά η Σαουδική Αραβία σκοπεύει να τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Υεμένης, όπου οι βομβαρδισμοί έχουν κοστίσει ακριβά στον άμαχο πληθυσμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικεφαλής στην προσπάθεια να εμποδίσουν την πώληση ήταν ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής του Κεντάκι Rand Paul, ο Δημοκρατικός του Κονέκτικατ Chris Murphy και ο Al Franken, επίσης Δημοκρατικός από τη Μινεσότα.

O Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής του Κεντάκι Rand Paul

Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει όπλα σε ένα σύνολο πώλησης 510 εκατομμυρίων δολαρίων, την οποία συμφώνησε στην επίσκεψη που έκανε τον περασμένο μήνα στο Ριάντ ο πρόεδρος Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πάντως, το Κογκρέσο επιτέλους ενημερώθηκε ότι η Σαουδική Αραβία χρησιμοποιεί τα αμερικανικά πολεμοφόδια ώστε να πλήττει επίτηδες στόχους αμάχων στην Υεμένη» δήλωσε ο γερουσιαστής Murphy, μετά την ψηφοφορία.

«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Σ. Αραβίας στην Υεμένη έχουν προκαλέσει χιλιάδες αθώα θύματα δημιουργώντας κενό ασφάλειας που ενισχύει τις τρομοκρατικές ομάδες όπως η al Qaeda και το ISIS» πρόσθεσε ο γερουσιαστής του Κονέκτικατ.

Η Σ. Αραβία άρχισε να βομβαρδίζει την Υεμένη τον Μάρτιο του 2015 (μαζί με συμμάχους της) και σταδιακά ανέπτυξε και στρατεύματα εκεί, σε μια προσπάθεια να επανεγκαταστήσει στην κυβέρνηση της Σαναά τον έκπτωτο πρόεδρο Abdrabbuh Mansour Hadi που έχει καταφύγει στο Ριάντ.

Η κυβέρνηση του Οίκου των Σαούντ κατηγορεί τους Χούτι που υποστηρίζουν τον τωρινό πρόεδρο της Υεμένης Ali Abdullah Saleh ότι είναι υποχείρια του Ιράν.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του πολέμου στην Υεμένη, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕΟι γερουσιαστές Paul και Murphy είχαν πρωτοστατήσει και στην απόπειρα να μπλοκάρουν ανάλογη πώληση όπλων αξίας 1,15 δισ. δολαρίων στη Σ. Αραβία το 2016, επί διακυβέρνησης Ομπάμα, αλλά και πάλι είχαν χάσει την ψηφοφορία με 27-71.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του πολέμου στην Υεμένη, σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Επιδημία χολέρας πλήττει πολλές περιοχές της πάμφτωχης χώρας, όπου περίπου επτά εκατομμύρια κάτοικοι λιμοκτονούν λόγω του πολέμου και του οικονομικού αποκλεισμού από την Υεμένη, όπως ανακοίνωσε η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam.

*Πληροφορίες από RT.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης