Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση σε αρκετές πόλεις της ΠΓΔΜ, καθώς η Αντιπολίτευση συνεχίζει να αντιδρά στην ψήφιση «express» του προϋπολογισμού για το 2013.

Το βράδυ της Τρίτης, εκατοντάδες υποστηρικτές του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού υπό την «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Branko Crvenkovski (Μπράνκο Τσερβένκοφσκι), προχώρησαν σε αποκλεισμούς δρόμων, μία ημέρα μετά τα βίαια επεισόδια εντός και εκτός της Βουλής κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2013. Στα Σκόπια περίπου 2.000 υποστηρικτές της Αντιπολίτευσης απέκλεισαν για μισή ώρα κεντρικό δρόμο της πόλης, ενώ παρόμοιες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις, όπως στο Κουμάνοβο, στα Μπίτολα (Μοναστήρι),στην Οχρίδα και στη Στρούμιτσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το κυβερνών κόμμα Vmro-Dpmne του πρωθυπουργού, Nikola Gruevski (Νίκολα Γκρούεφσκι), κατέθεσε τον προηγούμενο μήνα ένα σχέδιο προϋπολογισμού, το οποίο προέβλεπε δαπάνες 148 δισ. δηναρίων (3,2 δισ. δολάρια), με το δημόσιο έλλειμμα να τοποθετείται στο 3,5% και την ανάπτυξη στο 2% του ΑΕΠ. Η Αντιπολίτευση χαρακτήρισε «προκλητικό» το σχέδιο, υπογραμμίζοντας ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης θα έπρεπε να υιοθετηθεί μια πιο μετριοπαθής οικονομική πολιτική. Γι αυτό και ζήτησε περικοπές περίπου 240 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, η κυβέρνηση αρνήθηκε να συζητήσει το θέμα και η Αντιπολίτευση απάντησε με την κατάθεση περίπου 1.000 προτάσεων για τροπολογίες του σχεδίου.

Η «σταγόνα» που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η απόφαση του πρωθυπουργού να φέρει το σχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής, χωρίς προηγουμένως να έχει περάσει από τις αρμόδιες επιτροπές οι οποίες και θα εξέταζαν τις τροπολογίες. Το αποτέλεσμα ήταν το Κοινοβούλιο να μετατραπεί σε πεδίο μάχης και οι δρόμοι στα Σκόπια να γεμίσουν διαδηλωτές, οι οποίοι και συγκρούστηκαν με δυνάμεις της Αστυνομίας.

Δείτε το video…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εβδομάδα κινητοποιήσεων

Νωρίτερα σήμερα, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Branko Crvenkovski, ξεκαθάρισε ότι οι οπαδοί του θα αποκλείουν μέχρι και την Παρασκευή για μισή ώρα κεντρικούς δρόμους σε όλες τις πόλεις της χώρας. Παράλληλα, εξήγησε ότι το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στην πρωτεύουσα της ΠΓΔΜ.

Ακόμη, ο αρχηγός του SDSM, σημείωσε ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στις δημοτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο του 2013, αν δεν λάβει ισχυρές εγγυήσεις από την κυβέρνηση «για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές». Ήδη το SDSM έχει ανακοινώσει την αποχώρησή του από το Κοινοβούλιο, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό της χώρας για παραβίαση του Συντάγματος. 

«Αν η κυβέρνηση συνεχίσει έτσι, τότε θα ακυρώσει το Σύνταγμα και θα σκοτώσει τη Δημοκρατία», είχε πει το περασμένο Σάββατο, λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία για το σχέδιο του προϋπολογισμού, χωρίς όμως να έχουν εξεταστεί οι περίπου 1.000 τροποποιήσεις που ζήτησε η Αντιπολίτευση.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
ΠΓΔΜ: H Αντιπολίτευση εγκαταλείπει τη Βουλή, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012, 20:00

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης