Πιθανότητες 30% για χρήση στρατιωτικών μέσων κατά της Βόρειας Κορέας δίνει ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ λίγο μετά τη συνομιλία του με τον πρόεδρο Τραμπ, ενώ αύξησε σε 70% το ποσοστό επέμβασης των ΗΠΑ, εάν οι Βορειοκορεάτες πραγματοποιήσουν την έβδομη δοκιμή πυρηνικής βόμβας.

«Θα έλεγα ότι υπάρχουν 3 στις 10 πιθανότητες για τη χρήση στρατιωτικών μέσων» δήλωσε ο γερουσιαστής, ο οποίος εκλέγεται στη Νότια Καρολίνα, αρχικά σε συνέντευξή του στο περιοδικό «The Atlantic» και αργότερα στο CNN. Στην περίπτωση που οι Βορειοκορεάτες πραγματοποιήσουν μια νέα δοκιμή πυρηνικής βόμβας -την έβδομη-, θα έλεγα ότι «οι πιθανότητες είναι 70%» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Γκράχαμ και ο πρόεδρος Τραμπ συζήτησαν το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας στη διάρκεια μιας παρτίδας γκολφ που έπαιξαν την Κυριακή, όπως δήλωσε ο ίδιος στη συνέντευξή του.

Η συζήτηση αυτή οδήγησε τον γερουσιαστή να προβεί στη δημοσιοποίηση της δικής του εκτίμησης για την πορεία των εξελίξεων στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας κι αναφορικά με την πιθανή επιλογή των ΗΠΑ να προχωρήσουν στην αξιοποίηση μιας επιθετικής επιλογής. Η εκτίμησή του στηρίζεται στην προσωπική του εντύπωση για την πορεία των εξελίξεων αναφορικά με τη στάση του προέδρου Τραμπ, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου του Γκράχαμ στο CNN.

Ο Γκράχαμ είναι βετεράνος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας και συμμετέχει στην Επιτροπή για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Γερουσίας. Ο ίδιος χαρακτηρίζεται ως «γεράκι» της εξωτερικής πολιτικής των Ρεπουμπλικάνων. Ωστόσο, στην υπόθεση της Βόρειας Κορέας ακολουθεί μία πιο μετριοπαθή στάση, καθώς, όπως δήλωσε στη συνέντευξή του, ελπίζει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν πολεμικά μέσα, ενώ τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής μιας συνάντησης με τους Βορειοκορεάτες προς την αναζήτηση ειρηνικής εκτόνωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 «Ο πόλεμος με τη Βόρεια Κορέα είναι εξ ολοκλήρου πόλεμος κατά του καθεστώτος» τόνισε ο ίδιος, δίνοντας έμφαση στο εξουθενωτικό κόστος μιας πολεμικής σύγκρουσης στην Κορεατική Χερσόνησο. «Δεν υπάρχει η επιλογή ενός ”χειρουργικού πλήγματος”. Έτσι, αν ποτέ χρησιμοποιήσεις τη στρατιωτική επιλογή, δεν πρόκειται μόνο για εξουδετέρωση των πυρηνικών εγκαταστάσεών τους. Πρέπει να είσαι αποφασισμένος να ρίξεις το καθεστώς» επεσήμανε ο Γκράχαμ.

Παράλληλα, ο γερουσιαστής εξέφρασε την πεποίθησή του, σύμφωνα με την οποία «είναι 100% πεπεισμένος ότι η Κίνα κινείται με τη λογική», αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια αξιόπιστη απειλή για τη χρήση στρατιωτικής ισχύος από τις ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως κεντρικό εργαλείο στρατηγικής για την άσκηση πιέσεων στο Πεκίνο. Στο επίκεντρο των πιέσεων αυτών θα μπορούσε να είναι η επιτάχυνση των κινεζικών προσπαθειών για την πτώση του καθεστώτος στην Πιονγιάνγκ.

«Βλέπουν τη Βόρεια Κορέα ως ένα ‘αγκάθι’ στην πλευρά μας, αλλά κι ως ένα πρόβλημα για αυτούς. Αυτό αλλάζει την ημέρα που θα πιστέψουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να χτυπήσει καίρια τη Βόρεια Κορέα» υποστήριξε ο Γκράχαμ δίνοντας έμφαση στην ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων προκειμένου οι εμπλεκόμενες πλευρές να έχουν το περιθώριο να προχωρήσουν στους απαραίτητους συμβιβασμούς.

Ο γερουσιαστής μιλάει συχνά για την απειλή μιας πολεμικής σύγκρουσης με τη Βόρεια Κορέα, ενώ τον προηγούμενο μήνα τόνισε ότι η εξελιγμένη στρατιωτική τεχνολογία της Πιονγιάνγκ καθιστά πιο πιθανή τη διεξαγωγή ενός προληπτικού πολέμου. «Νομίζω ότι πραγματικά ο χρόνος τελειώνει» τόνισε ο ίδιος, ενώ την άποψη αυτή συμμερίζεται και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ.

Ο Μακμάστερ δήλωσε την Τρίτη ότι «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την τελευταία καλύτερη ευκαιρία» που μπορεί να προκύψει προκειμένου να αποφευχθεί η χρήση πολεμικών μέσων. Παράλληλα, ο ίδιος, που έχει ουσιαστική θέση μεταξύ των συμβούλων του Τραμπ για ζητήματα διεθνούς πολιτικής, άφησε να εννοηθεί ότι η πολεμική σύγκρουση αποτελεί μία ρεαλιστική πιθανότητα.

«Ένας πύραυλος από τη Βόρεια Κορέα, με πυρηνική κεφαλή, που θα είναι ικανός να πλήξει μία αμερικανική πόλη, δεν είναι πλέον μία μακρινή υπόθεση αλλά ένας επερχόμενος κίνδυνος. Ένας κίνδυνος, που αποτελεί πραγματικό ρίσκο για το ξέσπασμα μιας πολεμικής σύγκρουσης» δήλωσε επίσης ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής, Τζον Μακέιν από την Αριζόνα, που προεδρεύει της Επιτροπής για τις Ένοπλες Δυνάμεις στη Γερουσία.

Από τη μεριά της, η κυβέρνηση Τραμπ διακηρύσσει ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο CNN ότι τα στελέχη του Λευκού Οίκου αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση του ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον να προσφέρει στη Βόρεια Κορέα τη διεξαγωγή συνομιλιών χωρίς προηγούμενες προϋποθέσεις.

«Είμαστε ανοιχτοί στην πιθανότητα διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα, έχοντας ως στόχο την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου. Ωστόσο, πρώτα θα πρέπει η Βόρεια Κορέα να απέχει από προκλήσεις και να ενεργήσει ουσιαστικά προς την παραπάνω κατεύθυνση» δήλωσε εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου των ΗΠΑ στο CNN.

Πηγή: CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης