Διαβεβαιώσεις ότι η Σαουδική Αραβία θα κάνει ό, τι περνάει από τις δυνάμεις της προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο ανεφοδιασμός των αγορών με πετρέλαιο θα είναι συνεχής έτσι ώστε να σταματήσει το «ράλι» των τιμών του «μαύρου» χρυσού διεθνώς, ζήτησε από το Ριάντ η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η Hillary Clinton πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη χώρα του Αραβικού Κόλπου όπου και είχε συνάντηση με τον βασιλιά Abdullah.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Η.Π.Α. και η Σαουδική Αραβία, το μεγαλύτερο πετρελαιοεξαγωγικό κράτος στον κόσμο, διατηρούν μια στρατηγική συμμαχία από τη δεκαετία του ‘40, παρόλο που το 2011 οι μεταξύ τους διπλωματικές σχέσεις δοκιμάστηκαν λόγω διαφωνιών για τον χειρισμό των εξεγέρσεων της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης».

Βασική ανησυχία τόσο των Η.Π.Α. όσο και άλλων χωρών της Δύσης είναι ενδεχόμενη μείωση της παραγωγής από τη Σαουδική Αραβία σε συνδυασμό με μια επιδείνωση της κρίσης στο Ιράν, καταστάσεις που θα «αχρηστεύσουν» τις προσπάθειες μείωσης των τιμών του πετρελαίου διεθνώς μέσω της αποδέσμευσης στρατηγικών αποθεμάτων.

Οι τιμές του αργού έχουν ανέβει απότομα από την αρχή του 2012, φθάνοντας ακόμα και τα 128 δολάρια το βαρέλι, κυρίως λόγω των οικονομικών κυρώσεων της Δύσης σε βάρος του Ιράν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε επίσης:
Στη Σαουδική Αραβία η υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2012, 05:10

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης