Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου κάλεσε την Τρίτη τον επιτετραμμένο της Τουρκίας στο Κάιρο για να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας, αντιδρώντας έτσι στις επικρίσεις Τούρκων αξιωματούχων σχετικά με τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Ωστόσο Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δεν διευκρίνισαν ούτε επανέλαβαν τα σχόλια που προκάλεσαν την κίνηση αυτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου Μπαντρ Αμπντέλ Άτι είπε ότι «οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων αντικατοπτρίζουν έλλειψη γνώσης ή αμέλεια σχετικά με την εκλογική διαδικασία η οποία χαρακτηρίστηκε από διαφάνεια και ακεραιότητα και την οποία παρακολούθησε η διεθνής κοινότητα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Αίγυπτος δεν επέκρινε τις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν τον περασμένο Μάρτιο στην Τουρκία, παρά τις καταγγελίες για νοθεία -ειδικά στην Άγκυρα-, διότι η Αίγυπτος τηρεί μια πολιτική μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών.

Οι σχέσεις των δύο κρατών έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς η τουρκική κυβέρνηση επέκρινε την Αίγυπτο για την ανατροπή του Ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι την 3η Ιουλίου 2013 μετά τις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του. Η Τουρκία χαρακτήρισε την ανατροπή του Μόρσι πραξικόπημα. Τον περασμένο Νοέμβριο η Αίγυπτος και η Τουρκία προχώρησαν σε εκατέρωθεν απελάσεις των πρεσβευτών τους, προκαλώντας σοβαρή κρίση στις διπλωματικές τους σχέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:www.capital.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης