Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Tony Blair ήταν το μοναδικό πρόσωπο που θα μπορούσε να μεταπείσει τον πρόεδρο των Η.Π.Α., George W. Bush, στο «επίμαχο» θέμα της εισβολής στο Ιράκ (2003).

Αυτό ισχυρίστηκε ο πρώην γενικός γραμματέας του Ο.Η.Ε., Kofi Annan, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Times».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Blair θα μπορούσε να κάνει τον Bush να αλλάξει γνώμη κυρίως λόγω της ειδικής σχέσης που είχαν μεταξύ τους και του γεγονότος ότι ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις, η Βρετανία ήταν η μόνη χώρα που είχε συμμαχήσει μαζί του», τόνισε, προσθέτοντας ότι συχνά σκεφτόταν τί θα συνέβαινε αν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε πει στον πρόεδρο των Η.Π.Α.: «εδώ οι δρόμοι μας χωρίζουν».

«Πιστεύω πράγματι ότι ο Blair θα μπορούσε να είχε σταματήσει τον πόλεμο», συμπλήρωσε.

Η εισβολή στο Ιράκ το 2003 ήταν η αρχή ενός πολέμου που διήρκεσε οκτώ χρόνια και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 100.0000 αμάχους. Μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ από το έδαφος της ασιατικής χώρας παρατηρείται έξαρση της βίας ανάμεσα σε Σιίτες και Σουνίτες Μουσουλμάνους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Kofi Annan παραχώρησε τη συνέντευξη αυτή με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του: «Interventions: A Life in War and Peace» (Παρεμβάσεις: Μια ζωή σε πόλεμο και σε ειρήνη).

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης