Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις αναφορικά με το σκάνδαλο δωροδοκίας που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία, με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να απειλεί με απέλαση όσους τολμούν να «παρεμβαίνουν στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας» και να «ξηλώνει» κάθε αξιωματούχο που θεωρεί ότι απειλεί την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σήμερα οι τουρκικές αρχές απέπεμψαν άλλους 25 αξιωματικούς της αστυνομίας, την ώρα που συνεχίζεται η έρευνα για τη διαφθορά – στο πλαίσιο της οποίας έχουν απαγγελθεί κατηγορίες συνολικά σε 24 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων οι γιοι δύο υπουργών και ο γενικός διευθυντής της κρατικής τράπεζας Halkbank.

Πογκρόμ διώξεων

Περίπου 70 αξιωματικοί της αστυνομίας, περιλαμβανομένων των διοικητών πέντε διευθύνσεων της Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης, αποπέμφθηκαν από το Σώμα με την αιτιολογία ότι δεν ειδοποίησαν την Κυβέρνηση εγκαίρως για τις πληροφορίες που είχαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποιοι άλλοι μετακινήθηκαν σε άλλες υπηρεσίες από την περασμένη εβδομάδα, όταν ξεκίνησε η προφυλάκιση των υπόπτων για συμμετοχή στο σκάνδαλο.

Ο πρωθυπουργός Ερντογάν κατηγόρησε χθες «διεθνείς οργανώσεις» και «σκοτεινές συμμαχίες» ότι ενθαρρύνουν την έρευνα για τη διαφθορά και είπε ότι θα συνεχιστεί η προσαγωγή εκείνων που βρίσκονται πίσω από την έρευνα.

Σε ομιλία του στη βόρεια πόλη Όρντου, ο Ερντογάν έκανε λόγο για συνωμοσία και κατηγόρησε ένα «κράτος εν κράτει» ότι ευθύνεται γι’ αυτόν τον «βρόμικο πόλεμο» που έχει στόχο να κηλιδώσει τον ίδιο.

Ο Ερντογάν κατηγορεί όσους αξιωματικούς της αστυνομίας τους έχει παύσει από την Τρίτη για «κατάχρηση εξουσίας», στην προκειμένη περίπτωση επειδή δεν ενημέρωσαν την προϊστάμενη πολιτική αρχή για την έρευνα σε βάρος της.

Όπως μεταδίδουν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, μια από τις πρώτες κινήσεις του νέου διοικητή της Ασφάλειας Κωνσταντινούπολης Σελαμί Αλτινόκ ήταν να απαγορεύσει στους δημοσιογράφους την είσοδο στα αστυνομικά τμήματα της χώρας.


Φήμες για ξένο δάκτυλο

Πάντως, το θέμα αναλύεται υπό πολλά πρίσματα, με τα βλέμματα να στρέφονται στον εξόριστο στις ΗΠΑ αντίπαλο του Ερντογάν, τον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, πρόκειται για πόλεμο μεταξύ δύο αντιμαχόμενων πλευρών, ενώ άλλοι θεωρούν πως πίσω από όλα αυτά κρύβονται το Ισραήλ και οι ΗΠΑ. Ο ίδιος ο Γκιουλέν, που σημειωτέον ασκεί ισχυρές επιρροές στη Δικαιοσύνη και στην αστυνομία, αρνείται οποιαδήποτε επέμβαση από τις ΗΠΑ.

Μια αδυσώπητη αντιπαράθεση ανάμεσα στον Τούρκο πρωθυπουργό και στην Ισλαμική Αδελφότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν εκτυλίσσεται, λοιπόν, τις τελευταίες ημέρες. Η Αδελφότητα υποστήριξε θερμά στο παρελθόν το κυβερνών κόμμα (ΑΚΡ), καθώς συμμεριζόταν τον στόχο του εξισλαμισμού της κοινωνίας και των θεσμών της. Οι δύο δυνάμεις όμως έχουν αρκετές διαφορές μεταξύ τους.

Το ΑΚΡ είναι πάνω απ’ όλα ένα πολιτικό κίνημα, που έχει κληρονομήσει τα ισλαμικά πολιτικά κόμματα, τα οποία ανησυχούσαν για τον καταπιεστικό χαρακτήρα του κοσμικού κράτους. Η Αδελφότητα, πιο φιλελεύθερη και πιο φιλοδυτική, προσπαθεί να ασκήσει επιρροή μέσα από τις εφημερίδες της (και κυρίως τη «Ζαμάν»), τα δίκτυα των σχολείων της (που δεν βρίσκονται μόνο στην Τουρκία, αλλά και στην Ευρώπη και στην Αφρική) και τη μαζική διείσδυσή της στον δικαστικό και αστυνομικό μηχανισμό. Ακολουθεί τη σχολή Τούρκων διανοητών όπως του θεολόγου Σαΐντ Νουρσί και απορρίπτει το πολιτικό Ισλάμ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης