Επικίνδυνη συγκέντρωση δυνάμεων παρατηρείται πλέον μετά την ανακοίνωση της Ιαπωνίας ότι «θα ενισχύσει στρατιωτικά τις κοινές στρατιωτικές δραστηριότητες των συμμάχων στη Νοτιοανατολική Ασία για να αντιμετωπισθεί η κινεζική κυριαρχία».

Στις ιαπωνικές δραστηριότητες περιλαμβάνεται η ενίσχυση της αμερικανικής ναυτικής παρουσίας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η ένταση στην περιοχή έχει αυξηθεί μετά τον κινεζικό ισχυρισμό ότι κακώς βρίσκονται υπό ιαπωνική διοίκηση τα νησιά Senkaku -γνωστά στην Κίνα ως Diaoyu. Θαλάσσιες περιοχές της Ανατολικής Κινεζικής Θάλασσας διεκδικούνται από την Ταϊβάν, ενώ η Κίνα τις θεωρεί μέρος της επικράτειάς της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ένταση πυροδοτεί και η αυξανόμενη παρουσία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και αμερικανικών μαχητικών, τα οποία υπερίπτανται στην περιοχή των αμφισβητούμενων νησιών με πρόσχημα «την ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα διεθνή ύδατα».

Η Ουάσινγκτον επίσης συμμετέχει σε σειρά ναυτικών γυμνασίων στην περιοχή.

Το Πεκίνο έχει επανειλημμένα επικρίνει την αμερικανική ναυτική και αεροπορική παρουσία ως «προκλητική», διακηρύσσοντας ότι θα υπερασπισθεί την κινεζική κυριαρχία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, το Πεκίνο προειδοποίησε το Τόκιο «να μην ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή πλέοντας στο πλευρό των αμερικανικών σκαφών στα αμφισβητούμενα ύδατα».

Παρά τις κινεζικές προειδοποιήσεις, με διαταγή του νεοδιορισμένου υπουργού Άμυνας της Ιαπωνίας Tomomi Inada, ιαπωνικά σκάφη θα πλεύσουν στο πλάι της αμερικανικής αρμάδας.

Κατηγορώντας την Κίνα ότι «επίτηδες αποπειράται να αλλάξει την επικρατούσα κατάσταση του status quo, με τετελεσμένα» ο Inada μιλώντας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών της Ουάσινγκτον (Center for Strategic and International Studies) είπε πως ΗΠΑ και Ιαπωνία «σθεναρά υποστηρίζουν τις δραστηριότητες του αμερικανικού ναυτικού για την ελευθερία στη ναυσιπλοΐα».

Το ιαπωνικό Υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρήθηκε έντονα στο Πεκίνο, επειδή την Κυριακή τέσσερα σκάφη της κινεζικής ακτοφυλακής έπλευσαν στα χωρικά ύδατα των αμφισβητούμενων νησιών. Η ιαπωνική νόταμ αναφέρει ότι από την αρχή του μήνα έχουν σημειωθεί περί τις 32 παρόμοιες παραβιάσεις από κινεζικά σκάφη.

Λόγω της έντασης στην περιοχή, η ιαπωνική κυβέρνηση έχει προτείνει «αμυντικό προϋπολογισμό-μαμούθ» που ξεπερνά τα 5,16 τρισεκατομμύρια γιεν (51 δις δολάρια).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές τις ημέρες στην αμφισβητούμενη περιοχή διεξάγονται μεγάλα ρωσοκινεζικά θαλάσσια γυμνάσια με τη συμμετοχή και αερομεταφερόμενων δυνάμεων.

Πληροφορίες από RT.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης