Η κρίση που έχει προκαλέσει η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπολης για τη χορήγηση του Αυτοκέφαλου στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας επιφέρει τριγμούς στην Ορθοδοξία.
Όπως υποστηρίζει το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Ρωσίας, οι Ρώσοι ορθόδοξοι είναι η πλειονότητα στην Ουκρανία και ο λόγος αυτός είναι αρκετός για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν την «ανεξαρτητοποίηση από την πνευματική τους έδρα».
Πηγαίνοντας πίσω 17 αιώνες, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης είναι το αρχαιότερο από τις 15 αυτοκέφαλες ορθόδοξες εκκλησίες, με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να θεωρείται «πρώτος μεταξύ ίσων».
Η αντιπαλότητα ανάμεσα στα Πατριαρχεία Μόσχας και Κωνσταντινούπολης είναι παλιά ιστορία. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι μεν το αρχαιότερο, αλλά πολύ μικρό σε αριθμούς σε σύγκριση με της Μόσχας που διαθέτει το μεγαλύτερο Ποίμνιο.
Το 1996, ο τότε Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος ΙΙ είχε επίσης διακόψει κάθε δεσμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για λίγες εβδομάδες, μετά τη διαμάχη για την εκκλησία της Εσθονίας.
Τελικά, στη βαλτική αυτή χώρα δημιουργήθηκαν δύο εκκλησίες. Μία υπό το Πατριαρχείο της Μόσχας και μία υπό το Οικουμενικό της Κωνσταντινούπολης.
Ναός Αγίας Σοφίας –Κίεβο. Έδρα της «σχισματικής» ως τώρα,  –αυτοκέφαλης πλέον Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας.
Μετά την απόφαση προσάρτησης της Κριμαίας το 2014, ο Πατριάρχης Κύριλλος της Ρωσίας ακολουθεί τη «γραμμή Πούτιν» αποκαλώντας τους Ρώσους και Ουκρανούς πολίτες που ζουν στην Ουκρανία «αδελφούς» και «πιστούς ενός λαού».
Για την ουκρανική εκκλησία, αυτά αποτελούν «προπαγάνδα του Πούτιν».
Τα πρώτα προβλήματα με τις σχέσεις των Πατριαρχείων Μόσχας -Κωνσταντινούπολης είχαν φανεί με την απόφαση του Πατριάρχη Κυρίλλου να μην παραστεί στην Πανορθόδοξη Διάσκεψη που είχε γίνει στην Κρήτη το 2016, υπό την προεδρία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Τότε είχε πείσει να μην παραστούν και οι πατριάρχες των αυτοκέφαλων ορθοδόξων εκκλησιών της Γεωργίας, της Βουλγαρίας και της Αντιόχειας.
Η απόφαση για το αυτοκέφαλον της Ουκρανίας σημαίνει πως ο εμφύλιος περνά και στους κόλπους της Εκκλησίας, με τους μισούς Ουκρανούς επισκόπους να συνεχίζουν να προσεύχονται υπέρ του Κυρίλλου, ως πνευματικού τους ηγέτη, βάσει της θρησκευτικής ελευθερίας.
Η απόφαση για το αυτοκέφαλον της ουκρανικής ορθοδόξου εκκλησίας έχει προκαλέσει προβλήματα και στους υπό τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία επισκόπους στη Γερμανία.
Αυτοί αποφάσισαν «προσωρινά» να απόσχουν από τις εργασίες του επισκοπικού Συμβουλίου Γερμανίας (OBKD), έπειτα από εντολή του Πατριάρχη Μόσχας.
Ο αρχιεπίσκοπος Μαρκ, επικεφαλής των Ρώσων επισκόπων στη Γερμανία, δήλωσε πως η διακοπή συμμετοχής στο συμβούλιο «είναι πολύ επώδυνη, αλλά δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε αυτά που γίνονται εναντίον της Ορθοδοξίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας».
Πληροφορίες από epd, AFP, KNA, AP, DW
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης