Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν χθες σε πορείες υπερηφάνειας (Pride) σε διάφορες πρωτεύουσες της ανατολικής Ευρώπης κατά των διακρίσεων σε βάρος σεξουαλικών μειονοτήτων, μερικές ημέρες μετά μια απόφαση-κλειδί για τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών που έλαβε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Αντριάν Κόμαν και ο Κλε Χάμιλτον, το ζευγάρι από τη Ρουμανία και τις ΗΠΑ που έφερε την υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαδήλωσε στο Βουκουρέστι μαζί με περίπου άλλους 3.000 διαδηλωτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Κλε και εγώ δεν αποδεχθήκαμε τις διακρίσεις. Αν πολλοί ανάμεσά μας έκαναν το ίδιο, ο κόσμος θα ήταν καλύτερος», δήλωσε ο Κόμαν στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Είμαστε ευτυχισμένοι αλλά ανυπομονούμε να δούμε αυτή τη δικαστική απόφαση να εφαρμόζεται», πρόσθεσε.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε την Τρίτη πως τα κράτη μέλη «δεν μπορούν να εμποδίσουν την ελεύθερη διαμονή πολίτη της Ένωσης αρνούμενα να χορηγήσουν στον ιδίου φύλου σύζυγό του, υπήκοο μιας χώρας που δεν είναι μέλος της Ε.Ε., δικαίωμα διαμονής στο έδαφος τους», παρότι τα κράτη μέλη είναι «ελεύθερα να επιτρέπουν ή να μην επιτρέπουν τον γάμο μεταξύ ομοφύλων».

Η πορεία στο Βουκουρέστι όπου η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη από αυτήν τα προηγούμενα χρόνια πραγματοποιήθηκε την ώρα που η Βουλή αναμένεται να ορίσει την ημερομηνία διεξαγωγής ενός δημοψηφίσματος που θα ορίζει τον γάμο ως «ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας», και όχι μεταξύ «συζύγων», όπως προβλέπει σήμερα το Σύνταγμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρωτοβουλία αυτή, η οποία ξεκίνησε από ΜΚΟ που πρόσκεινται στην ισχυρή ορθόδοξη Εκκλησία, θεωρείται ένα επιπλέον εμπόδιο για τις σεξουαλικές μειονότητες, σε μια χώρα που αποποινικοποίησε τις ομόφυλες σχέσεις μεταξύ συναινούντων ενηλίκων μόλις στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Στη Σόφια, κάπου 2.000 άνθρωποι, με την προστασία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, συμμετείχαν στην πορεία, παρά την έκκληση της ορθόδοξης Εκκλησίας να μποϊκότάρουν αυτή την «αμαρτωλή διαδήλωση».

Στη Βαρσοβία 23.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον δήμο της πόλης, 45.000, σύμφωνα με τους οργανωτές, συμμετείχαν στη 18η πορεία για την ισότητα. Οι συμμετέχοντες διεκδίκησαν γάμο για όλους, εκπαίδευση που δεν θα κάνει διακρίσεις και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, προστασία απέναντι σε πράξεις και γλώσσα μίσους.

Στη Ρίγα, περίπου 8.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές συμμετείχαν στο Baltic Pride. «Η Λετονία είναι το τελευταίο μέρος στην Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των προσώπων ΛΟΑΤΚΙ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους διοργανωτές, ο Κάσπαρς Ζαλίτις. «Δεν υπάρχει προστασία έναντι των εγκλημάτων μίσους, δεν υπάρχει σεβασμός ως προς τα διεμφυλικά πρόσωπα (…) Είναι επείγον» να αλλάξει αυτό.

Πολλές αντιδιαδηλώσεις υποστηρικτών των οικογενειακών αξιών πραγματοποιήθηκαν στο περιθώριο των διαδηλώσεων υπερηφάνειας, αλλά δεν σημειώθηκε κανένα σοβαρό περιστατικό.

Δεκαέξι χώρες της Ε.Ε. έχουν αναγνωρίσει τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, ορισμένες άλλες αναγνωρίζουν την πολιτική ένωση, ενώ οι περισσότερες χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν επιτρέπουν ούτε το ένα ούτε το άλλο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης