Την οριστική της έγκριση στον προϋπολογισμό αυστηρής λιτότητας καλείται να δώσει σήμερα η Βουλή της Πορτογαλίας, στον οποίο περιέχονται μέτρα που σχεδόν σίγουρα θα αμφισβητηθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Σε κινητοποιήσεις «αγανάκτησης, διαμαρτυρίας και αγώνα» έχει καλέσει το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, το CGTP, με πορείες και συγκεντρώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Ο προϋπολογισμός, που είχε ήδη πάρει την πρώτη έγκριση στις αρχές Νοεμβρίου και ψηφίζεται σήμερα, προβλέπει μειώσεις σε μισθούς του δημόσιου τομέα, ενώ μέρος του σχεδίου εξοικονόμησης δαπανών είναι και η περικοπή συντάξεων για συνταξιούχους του Δημοσίου (μέτρο που περιλαμβάνεται σε ξεχωριστό νομοσχέδιο). Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, τα δύο παραπάνω μέτρα σχεδόν σίγουρα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας έχει κρίνει στο παρελθόν αντισυνταγματικές άλλες παρεμβάσεις του πορτογαλικού μνημονίου, γεγονός που έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στη λήψη εναλλακτικών – εξίσου επώδυνων – μέτρων. Αυτήν τη φορά, ως ισοδύναμη «ίπταται» στα πορτογαλικά ΜΜΕ η επέκταση της αύξησης του ΦΠΑ σε ομάδες προϊόντων.

Τις τελευταίες ώρες, το δικαστήριο αποφάνθηκε για άλλη μία προσφυγή εναντίον μέτρου που προβλέπεται στο μνημόνιο και αφορά στην επέκταση του ωραρίου εργασίας στο Δημόσιο κατά 5 ώρες την εβδομάδα (στις 40). Με 7 ψήφους υπέρ έναντι 6 κατά, το μέτρο κρίθηκε συνταγματικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης