Την επίσημη «πρώτη» του έκανε την Τρίτη ο «Halley VI», ένας ολοκαίνουριος ερευνητικός σταθμός της Βρετανίας στην Ανταρκτική.

Η βρετανική βάση, έκτη στον αριθμό σε αυτή την ήπειρο, αποτελείται από οκτώ κατασκευαστικές ενότητες (επτά μπλε και μια κόκκινη), οι οποίες βρίσκονται παραταγμένες σε σειρά. Κάθε μπλε ενότητα έχει εμβαδόν 160 τ.μ. και η σύνδεσή τους παραπέμπει σε βαγόνια αμαξοστοιχίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατασκευή του ερευνητικού σταθμού ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2004 και είναι ο πρώτος που στηρίζεται σε ειδικά έμβολα, τα οποία αυξομειώνονται ανάλογα με το πάχος του πάγου και το ύψος του χιονιού ανά εποχή. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες είναι εξοπλισμένος με όλες τις ανέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κόκκινη ενότητα, ευρύτερα γνωστή και ως «Κόκκινη Καρδιά», αποτελεί το κέντρο Αναψυχής και Ψυχαγωγίας για το προσωπικό, καθώς διαθέτει μπαρ, εστιατόριο, υπολογιστές με σύνδεση στο Διαδίκτυο, τηλεόραση και… γυμναστήριο.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν 100 χρόνια από τη μοιραία αποστολή, με την κωδική ονομασία «Terra Nova» (1910 – 1913).

Στις 17 Ιανουαρίου 1912, ο εξερευνητής Robert Falcon Scott, επικεφαλής μιας πενταμελούς ομάδας, κατάφερε να φθάσει στο Νότιο Πόλο, ανακαλύπτοντας με θλίψη του πως ο Νορβηγός Roald Amundsen τον είχε προλάβει μερικούς μήνες νωρίτερα. Κατά την επιστροφή του από την ενδοχώρα, τόσο ο ίδιος όσο και οι σύντροφοί του δεν άντεξαν τις κακουχίες και το πολικό ψύχος και άφησαν την τελευταία τους πνοή στην παγωμένη και αφιλόξενη ήπειρο.

Τον Αύγουστο του 2012 ομάδα Αμερικανών ερευνητών υποστήριξε πως εντόπισε το ναυάγιο του «Terra Nova».

Διαβάστε επίσης:
Η.Π.Α.: Στο φως το ναυάγιο του «Terra Nova», Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2012, 02:50

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης