Του Κώστα Μπετινάκη

«Για όλους μας, τον λαό της Βενεζουέλας, ο Κομαντάντε πρόεδρος Ούγκο Τσάβες, δεν έχει πεθάνει. Έχει αναπαραχθεί σε εκατομμύρια και ζει μέσα στον κάθε έναν από εμάς». Με τη φράση αυτή ξεκίνησε τη συνέντευξη Τύπου, ο νέος πρέσβης της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Φράνκλιν Γκονσάλες, στο νέο κτήριο όπου στεγάζονται τα γραφεία της πρεσβείας στο Παλαιό Ψυχικό.

Η συνέντευξη του πρέσβη περιστράφηκε σε δύο σημεία:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

# Στην απώλεια του Κομαντάντε προέδρου και
# Τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της 14ης Απριλίου.

Ο πρέσβης της Βενεζουέλας, φορώντας μπλου τζιν καφέ σακάκι και πράσινη μπλούζα, έδειχνε απλός, προσηνής και ουδεμία σχέση με τους γνωστούς τυπικούς διπλωμάτες των άλλων χωρών.
«Πολλοί αναλυτές είχαν υποστηρίξει πως η Μπολιβαριανή Επανάσταση ήταν συνδεδεμένη με έναν και μόνο άνθρωπο τον πρόεδρο. Έκαναν λάθος, επειδή μας έχει κάνει όλους “Kομντάντε” και πηγαίνουμε στις κάλπες συνεχιστές εκείνου που –για εμάς- δεν έχει πεθάνει αλλά όλοι υφιστάμεθα την φυσική του απώλεια».

Κατόπιν, μας θύμισε την χαρακτηριστική τελευταία φράση που έχει επίσημα καταγραφεί στις 8 Δεκεμβρίου 2012, του προέδρου Τσάβες, προς τον λαό της Βενεζουέλας: «Ο δρόμος είναι ξεκάθαρος, χωρίς εμπόδια και θεωρώ πως εμβαθύνουμε και έχουμε σημειώσει πρόοδο σε ό,τι αφορά την Μπολιβαριανή Επανάσταση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο δημοσκοπήσεις που μας παρουσίασε, ο ως τώρα αντιπρόεδρος Νίκολας Μαδούρο που διεκδικεί την προεδρία, προηγείται σταθερά του αντιπάλου του Ενρίκε Καπρίλες Ραντόνσκι της αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του γραφείου «Barclays», ο Μαδούρο συγκεντρώνει 49,2% και ο Καπρίλες 34,8%. Η διαφορά των 14 μονάδων δείχνει πως συναισθηματικά ο κόσμος βρίσκεται στο πλευρό του ανθρώπου που είχε επιλέξει ο Τσάβες να τον διαδεχθεί.

Το γραφείο δημοσκοπήσεων «Ηinterlaces» δίνει στον Μαδούρο 53% και στον Καπρίλες 35%.
Καταλήγοντας στην εισήγησή του, ο πρέσβης είπε πως ο Μαδούρο έχει το ίδιο πρόγραμμα του Τσάβες.

Στην ερώτησή μας «τι προτείνει η αντιπολίτευση, απέναντι στο συνεχιστή του προγράμματος του Ούγκο Τσάβες;», ο απάντησε: «Είναι γνωστές οι θέσεις τους. Βλέπουμε τι συμβαίνει σήμερα στον κόσμο, γνωρίζουμε την κατάσταση στη Κύπρο. Ο Μαδούρο υποστηρίζει πως πρέπει να στηριχτούμε στις πλάτες των εργαζόμενων. Υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι οι ιδιωτικοποιήσεις είναι η λύση για την καταπολέμηση της κρίσης. Θέλουν αύξηση φόρων, και απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Εμείς πιστεύουμε πως η ανάπτυξη μιας χώρας πρέπει να βασίζεται στο συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού της. Αυτό επιδιώκει εδώ και 14 χρόνια η Μπολιβαριανή Επανάσταση. Αυτό είναι το πρόγραμμα για την πατρίδα. Δύο διαφορετικά και αντίθετα μεταξύ τους οράματα. Έτσι, όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις. Παρόλο που πριν 14 χρόνια είχαμε 600.00 συνταξιούχους και σήμερα ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια. Είναι η απάντησή μας στις ιδιωτικοποιήσεις που προτείνουν εκείνοι και στις αυξήσεις των φόρων».

Για τις σχέσεις της χώρας του με τις ΗΠΑ είπε πως συνεχίζονται κανονικά οι διπλωματικές και εμπορικές σχέσεις παρόλο που δεν υπάρχουν στις πρεσβείες των χωρών τους πρεσβευτές, επειδή έχουν απελαθεί αμοιβαία. Αλλά και ο υποψήφιος πρέσβης –αντικαταστάτης του απελαθέντος είχε κάνει δηλώσεις εναντίον της χώρας μας που είχαν προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Τσάβες, και έτσι, το Κοινοβούλιο δεν τον αποδέχτηκε και διακόπηκαν οι συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

«Είμαστε μια χώρα που δίνουμε μεγάλη σημασία στην αξιοπρέπεια, και δεν ανεχόμαστε την ανάμειξη ξένων στα εσωτερικά μας, όπως δεν αναμειγνυόμαστε στα εσωτερικά άλλων χωρών. Έτσι, έχουμε πολύ καλές σχέσεις με χώρες με διαφορετικά πολιτικά συστήματα, όπως η Κούβα – που έχουμε άριστες σχέσεις, το Ιράν και η Κίνα. Αν αυτό δεν αρέσει στις ΗΠΑ, δεν μας ενδιαφέρει. Είμαστε αισιόδοξοι και επιθυμούμε καλές σχέσεις με την κυβέρνηση και το λαό των ΗΠΑ. Άλλωστε, ο αμερικανικός λαός αποφασίζει για την κυβέρνησή του. Κι εμείς σεβόμαστε τις λαϊκές αποφάσεις».
Οι εμπορικές σχέσεις της χώρας με τους αμερικανούς προχωρούν άριστα, αφού οι ΗΠΑ έρχεται πρώτη χώρα στην εξαγωγή του πετρελαίου μας ξεπερνώντας το ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Δεύτερη στις εξαγωγές έρχεται η Κίνα με 400.000 βαρέλια την ημέρα και τρίτες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Για τις σχέσεις της Βενεζουέλα με την Ελλάδα είπε πως βρίσκονται σε άριστο επίπεδο και ότι όταν πριν τρεις μήνες παρουσίασε τα διαπιστευτήριά του στον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος Παπούλιας του εξέφρασε την επιθυμία να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας ο πρόεδρος Τσάβες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης