Ο πρόεδρος των Η.Π.Α. ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του την Πέμπτη πως η χώρα του δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη διπλωματία αναφορικά με το φλέγον ζήτημα της Κορεατικής, υπογραμμίζοντας όμως πως η Ουάσινγκτον θα κάνει όλα τα αναγκαία βήματα προκειμένου να προστατεύσει τον αμερικανικό λαό και τους συμμάχους της.

«Τώρα είναι η ώρα για τη Β. Κορέα να σταματήσει αυτή την πολεμοχαρή προσέγγιση που υιοθέτησε και να προσπαθήσει να ρίξει τους τόνους. Κανείς δεν θέλει να δει μια σύγκρουση στην Κορεατική χερσόνησο», σημείωσε ο Barack Obama κατά τη διάρκεια συνάντησής του στον Λευκό Οίκο με τον γενικό γραμματέα του Ο.Η.Ε., Ban Ki-moon.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να εργαστούμε για την επίλυση ορισμένων από αυτά τα θέματα μέσω της διπλωματίας ακόμη και αν -όπως ανέφερα στον γενικό γραμματέα- οι Η.Π.Α. κάνουν όλα τα αναγκαία βήματα για να προστατεύσουν τον λαό τους και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις συμμαχίες μας στην περιοχή», πρόσθεσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Ban Ki-moon, ο οποίος κάλεσε την Κίνα να αυξήσει την επιρροή της στη Β. Κορέα, προκειμένου να υπάρξει μια αποκλιμάκωση της έντασης. Λίγη ώρα νωρίτερα, η κρατική τηλεόραση της ασιατικής χώρας είχε μεταδώσει νέες απειλές κατά των Η.Π.Α. και της Ν. Κορέας.

«Από τη στιγμή που πατήσουμε το κουμπί, θα υπάρξει εκτόξευση και τα προπύργια των εχθρών μας θα μετατραπούν σε μια “θάλασσα φωτιάς”», ανέφερε με στόμφο και περηφάνια η παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το παράδειγμα του Barack Obama ακολούθησαν και οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που συγκροτούν τη G8, οι οποίοι ξεκαθάρισαν δια στόματος του επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, William Hague, πως το ζητούμενο δεν είναι η έναρξη πολεμικών επιχειρήσεων, αλλά η σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική χωρίς τη χρήση βίας.

«Προσπαθούμε όλοι να συμπεριφερθούμε μ’ έναν τέτοιο τρόπο ώστε να αποφύγουμε αυτό που είχα χαρακτηρίσει το Σαββατοκύριακο ως “παρανοϊκή ρητορική”», τόνισε.

Διαβάστε επίσης:
Περιμένοντας την εκτόξευση, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013, 00:44
Πιέσεις του Ο.Η.Ε. στην Κίνα για τη Β. Κορέα, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013, 00:26

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης