Η νέα ενισχυμένη αποστολή της Frontex στο Αιγαίο βρίσκεται στα κύρια θέματα της σημερινής επισκόπησης του γερμανικού Τύπου.

Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» δημοσιεύει ρεπορτάζ, το οποίο αναφέρεται στην νέα αποστολή της Frontex, η οποία μετά από απόφαση της ΕΕ ενισχύεται και αναλαμβάνει τον έλεγχο των συνόρων στο Αιγαίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εφημερίδα επιχειρεί μια σύγκριση με την τελευταία αποστολή της Frontex στην Ελλάδα και σημειώνει: «Κατά πόσο η τότε αποστολή θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για την νέα επιχείρηση είναι αμφιλεγόμενο. Σήμερα ο αριθμός των προσφύγων είναι κατά ένα τέταρτο υψηλότερος. Ακόμα είναι επίσης αμφισβητούμενο εάν ο αριθμός των εισερχομένων προσφύγων στη Θράκη μειώθηκε τότε χάρη στην παρουσία της ευρωπαϊκής επιχείρησης. Η Άννα Τριανταφυλλίδου, πολιτική επιστήμων, στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, θεωρεί πως η ευρωπαϊκή παρουσία στα σύνορα μπορεί να αποθαρρύνει πρόσφυγες και διακινητές».

Ωστόσο παρατηρεί: «Υπήρχαν και άλλοι παράγοντες τότε που σχετίζονταν με το κύμα των προσφύγων, όπως για παράδειγμα η «Αραβική Άνοιξη». Εξαιτίας των ταραχών που είχαν σημειωθεί δίκτυα διακινητών είχαν καταστραφεί και πολλοί πρόσφυγες βρήκαν προσκόμματα να φύγουν. Εκτός αυτού άλλοι επέλεγαν αντί να περάσουν από την Ελλάδα για να φτάσουν στην ΕΕ να περάσουν από την Λαμπεντούζα, σύμφωνα με την Άννα Τριανταφυλλίδου. Σε σχέση με την αποστολή της Frontex το 2010/2011 ανθρωπιστικές οργανώσεις είχαν διατυπώσει επανειλημμένα την κατηγορία ότι υπάλληλοι έστελναν παράνομα πίσω τους πρόσφυγες».

Τέλος, η Rheinpfalz παρατηρεί ότι η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για αυστηρότερο έλεγχο των προσφύγων που έρχονται στη χώρα και η επαναφορά της προσωπικής συζήτησης είναι σωστή, ωστόσο διαπιστώνει: «Η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να προστατευθεί πλήρως από τον τρομοκρατικό κίνδυνο. Και αυτό γιατί οι τρομοκράτες μπορούν να ταξιδέψουν και νόμιμα ή γιατί έχουν γεννηθεί εδώ και ζουν εδώ, όπως συνέβη και με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης