Τα βλέμματα όλων και οι φακοί της επικαιρότητας είναι στραμμένα στην πρώτη συνάντηση των προέδρων Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζιπίνγκ, των ηγετών των δύο μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο, νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης. Διαφωνούν σε όλα τα σημαντικά και συμφωνούν σε ελάχιστα.

Ως υποψήφιος, πριν από λίγο καιρό ακόμη, ο Τραμπ είχε στο στόχαστρο την Κίνα. Κυρίως όσον αφορά στον οικονομικό τομέα. Κάποτε είχε χαρακτηρίσει την Κίνα «βιαστή της αμερικανικής οικονομίας». Και είχε καταγγείλει το Πεκίνο ότι ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη. Μετά τη συνάντηση θα γνωρίζουμε αν έχει αλλάξει κάτι στην ατμόσφαιρα. Φίλοι ή αντίπαλοι; Ή και τα δύο ταυτόχρονα.

Το γεγονός ότι το Πεκίνο εδώ και χρόνια κατορθώνει και επιτυγχάνει εμπορικό πλεόνασμα ήταν αρκετό για να προκαλέσει την έντονη κριτική του Τραμπ στην προηγούμενη διακυβέρνηση των ΗΠΑ που «επέτρεπε να εκμεταλλεύεται η Κίνα τις εμπορικές συναλλαγές».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη σκιά της συνάντησης κρύβεται ένας υπόγειος εμπορικός πόλεμος. Κάτι που θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις όμως και για πάρα πολλές χώρες. Οι διαφορές δεν εντοπίζονται μόνο στο διεθνές εμπόριο, αλλά και σε πολλά άλλα ζητήματα.

Όπως η διαχείριση του βορειοκορεατικού ζητήματος και ο τερματισμός του πυρηνικού προγράμματος του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Τραμπ αναμένεται να ζητήσει από τον Κινέζο ομόλογό του να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η Πιονγκγιάνγκ, χωρίς το State Department να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το γεγονός ότι θα καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι στο πολυτελές κλαμπ του Τραμπ «Mar-a-Lago» αποδεικνύει πως αμφότεροι ενδιαφέρονται να επιδείξουν καλή θέλησηΑλλά κατόπιν έρχεται και το πρόβλημα με τα κινεζικά κυριαρχικά δικαιώματα στη Θάλασσα της νότιας Κίνας, με το Πεκίνο να μην υποχωρεί ως προς τις απαιτήσεις και τα δικαιώματα των γειτονικών χωρών και κυρίως της Ιαπωνίας.

Ουδείς θα πρέπει να αναμένει επίλυση όλων αυτών των ζητημάτων από την πρώτη συνάντηση Τραμπ-Σι.

Οι παρατηρητές αντιμετωπίζουν τη συνάντηση κορυφής ως ραντεβού γνωριμίας, με στόχο να προκύψει η εμπιστοσύνη που απαιτείται  σε τέτοιες περιπτώσεις. Πρόκειται για ένα «ραντεβού στα τυφλά με παγκόσμιες επιπτώσεις».

Ο Σι δείχνει πολύ πιο ικανός από τον προκάτοχό του Hu Jintao και κατόρθωσε να αναδειχθεί ανεβαίνοντας σκαλί-σκαλί στο πολυδαίδαλο κινεζικό ΚΚ. Με χαρισματική διπλωματική γλώσσα κατάφερε να αναδειχθεί ως ο ισχυρότερος Κινέζος ηγέτης εδώ και δεκαετίες επεκτείνοντας την κινεζική ισχύ στην Ασία. Οι αντίπαλοι του προέδρου Τραμπ μιλούν ήδη για αμερικανική υποχώρηση, επειδή εγκατέλειψαν τη συνθήκη Trans-Pacific Partnership.

Ο Τραμπ χρειάζεται να επιτύχει έστω κάτι από τη συνάντηση αυτή, που πραγματοποιείται σε μια ευαίσθητη συγκυρία, καθώς έπειτα από μόλις 70 ημέρες στον Λευκό Οίκο βλέπει τη δημοτικότητά του να κατρακυλά.

Το γεγονός ότι θα καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι στο πολυτελές κλαμπ του Τραμπ «Mar-a-Lago» αποδεικνύει πως αμφότεροι ενδιαφέρονται να επιδείξουν καλή θέληση στην προώθηση ευαίσθητων – σημαντικών πολιτικών. Σε αντίθετη περίπτωση, θα υπάρξουν ισχυροί τριγμοί στο διεθνές σύστημα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης