του Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε στρατιωτικά στον κόσμο, και τι ακριβώς κάνουμε εκεί», είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό, ο γερουσιαστής Lindsey Graham, μέλος της γερουσιαστικής επιτροπής στρατιωτικών υποθέσεων.

Η δήλωση έγινε μετά την ανακοίνωση ότι τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες των Ειδικών Δυνάμεων είχαν σκοτωθεί στον Νίγηρα, στη δυτική Αφρική.

Τα αμερικανικά «ελίτ» στρατεύματα δρουν σε 149 χώρες εφέτος. Για 129 χώρες (με μπλε)υπάρχει επίσημη παραδοχή Για τρεις (Συρία, Υεμένη και Σομαλία) υπάρχουν πληροφορίες από ανεξάρτητες πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα εφέτος στην ίδια επιτροπή της Γερουσίας –απόντος του Graham- ο στρατηγός Raymond Thomas, επικεφαλής στο αρχηγείο Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCOM), είχε αφήσει να εννοηθεί «η ευρύτητα των επιχειρήσεων των πλέον αξιόμαχων αμερικανικών δυνάμεων, που επιχειρούν και πολεμούν σε κάθε γωνιά της Γης», όπως υπερηφανεύθηκε.

Σύμφωνα μ όμως με στοιχεία που δόθηκαν στην ιστοσελίδα «TomDispatch.com», από την SOCOM, μέσα στο 2017 οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις (πρασινοσκούφηδες και SEAL του αμερικάνικου ναυτικού) έχουν αναπτυχθεί σε 149 χώρες στον κόσμο.

Αυτό σημαίνει ότι αμερικανικές στρατιωτικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη στο 75% των χωρών του πλανήτη, από 138 χώρες όπου δρούσαν το 2016, επί διακυβέρνησης Ομπάμα.

Πρόκειται για άλμα 150%, από τις τελευταίες ημέρες του Τζορτζ W. Μπους, στο Λευκό Οίκο.

Πρόφαση της εξάπλωσης σε αριθμό-ρεκόρ των δραστηριοτήτων των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, αποτελεί «η καταπολέμηση πληθώρα τρομοκρατικών οργανώσεων σε ασύμμετρο πόλεμο από την Αφρική ως τη Μέση Ανατολή και την Ασία».

«Οι περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες θα εκπλαγούν αν πληροφορηθούν ότι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις δρουν στα τρία τέταρτα του πλανήτη», παρατήρησε ο William Hartung, επικεφαλής των Στρατιωτικών Προγραμμάτων και Προγραμμάτων Ασφάλειας του Κέντρου Διεθνούς Πολιτικής.

Για να προσθέσει: «Υπάρχει όμως ελάχιστη ή καθόλου διαφάνεια για το τι ακριβώς κάνουν σ΄ όλες αυτές τις χώρες και αν η δραστηριότητά τους πραγματικά προωθεί την ασφάλεια ή προκαλεί μεγαλύτερη ένταση και συγκρούσεις».

Μετά το δραματικό 2001, οι επιχειρήσεις των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων (SOF) παρουσίασαν δραματική αύξηση με κάθε τρόπο. Αρχικά, περί τις 8.000 από τις ειδικές δυνάμεις (συνολικά περίπου 70.000) αρχικά, δρούσαν σε 80 χώρες.

Η συνεχής αύξηση και εξάπλωση των επιχειρήσεων, βασίσθηκε στο αμερικάνικο δόγμα που διαμορφώθηκε μετά την 11/9 σε ένα παγκόσμιο πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας και μετά τους τοπικούς πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Το παράδοξο είναι πως ο Λευκός Οίκος επί Τραμπ, αρχικά είχε επιτεθεί στις «ειδικές στρατιωτικές δραστηριότητες της εποχής Ομπάμα», ενώ στις προεκλογικές υποσχέσεις του ήταν «να απεμπλακούν οι ΗΠΑ από ορισμένες δραστηριότητες στο εξωτερικό».

Μετά την ανάληψη των προεδρικών του καθηκόντων όμως, όχι μόνο υιοθέτησε το «δόγμα Ομπάμα», αλλά το επεξέτεινε.

Όπως γράφει η Linda Robinson, διαπρεπής αναλύτρια διεθνούς πολιτικής στην «RAND Corporation», επισήμως αυτή τη στιγμή βρίσκονται 5.300 Αμερικάνοι στρατιώτες στο Ιράκ, και 4.000 στη Συρία (αν και το Πεντάγωνο υποστηρίζει πως δεν ξεπερνούν τους 500).

Όπως δήλωσε σε επιτροπή της Γερουσίας ο υπουργός Άμυνας Jim Mattis, οι ΗΠΑ θα επικεντρώσουν τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις τους στην Αφρική.

Jim Mattis (αριστερά) με τον αρχηγό του Γενικού  Επιτελείου στρατηγό Joseph F. Dunford, υπό το βλέμμα του πολεμοχαρή γερουσιαστή John McCain σε διάλειμμα της επιτροπής για Στρατιωτικές Υποθέσεις σε συζήτηση για το Αφγανιστάν στις 3 Οκτωβρίου

Ως τώρα πιο γνωστές είναι οι αμερικανικές «ειδικές επιχειρήσεις» με κύριο στόχο τους τζιχαντιστές του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου και την αλ-Κάιντα και τα παρακλάδια τους, μόνον στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία την Υεμένη, τη Σομαλία τη Λιβύη. Κυρίως το Πεντάγωνο αναφέρεται σε «στρατιωτικούς εκπαιδευτές» όπως στο Ιράκ και «για τους Κούρδους που μάχονται την τρομοκρατία».
Η Linda Robinson όμως, υποστηρίζει πως «είναι αμέριστη η υποστήριξη που παρέχουν ειδικές αμερικανικές δυνάμεις στους (αντικαθεστωτικούς) αντάρτες των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, προκειμένου να καταλάβουν περιοχές που κάποτε κατείχαν οι τζιχαντιστές στη Συρία».

Μόνο εφέτος έχουν ανακοινωθεί πως έχουν σκοτωθεί από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις σε επιχειρήσεις στο Ιράκ, τη Συρία, Το Αφγανιστάν, την Υεμένη, τη Σομαλία και τα κράτη του Σαχέλ, Νίγηρα και Μαλί.

Όπως μετέδωσε πρόσφατα το «Vice News» αμερικανικές ειδικές δυνάμεις δρουν αυτή τη στιγμή σε 33 αφρικανικές χώρες.

Από περιορισμένα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την SOCOM, αμερικανικές ειδικές δυνάμεις δρουν και σε 33 ευρωπαϊκές χώρες:

«Εκτός της Ρωσίας και της Λευκορωσίας εκπαιδεύουμε σε σχεδόν σ΄ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, είτε διμερώς είτε μέσω διαφόρων διεθνών γεγονότων» δήλωσε ο ταγματάρχης Michael Weisman εκπρόσωπος των ειδικών αμερικανικών επιχειρήσεων για την Ευρώπη, στο «TomDispatch».

Έτσι από την υπόσχεση «να αποσύρουμε τις αμερικάνικες μπότες», που είχε εξαγγείλει ο Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πλέον περίπλοκες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης