Αυτές τις μέρες λαμβάνει χώρα στο Βλαδιβοστόκ της Ρωσίας η 24η Σύνοδος Κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC), στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι 21 χωρών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ιαπωνία.

Αυτή, λοιπόν, είναι μία συγκυρία που για τον πρόεδρο Πούτιν συνιστά ευκαιρία «επέκτασης» προς την Άπω Ανατολή. Με τις περισσότερες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -του κυριοτέρου δηλαδή εμπορικού συνεταίρου της Ρωσίας- να παραπαίουν και με την Ιαπωνία να βρίσκεται σε αναζήτηση ενέργειας, η πλούσια σε αέριο και πετρέλαιο Ρωσία μοιάζει να έχει τον πρώτο λόγο στην εκμετάλλευση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στην Ασία κατ’ αντιδιαστολή προς την αγορά της Δύσης, η οποία ολοένα συρρικνώνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, οι κλεφτές «ματιές» του Πούτιν προς την Ανατολή έχουν και μία σημαντική πολιτική διάσταση, καθώς απώτερος στόχος του είναι η ενδυνάμωση των δεσμών με το Πεκίνο. Δείγμα της σταθερά ισχυροποιούμενης συμμαχίας Μόσχας-Πεκίνου συνιστά το βέτο που άσκησαν από κοινού στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με ενδεχόμενη επιθετική παρέμβαση στη Συρία, η οποία υποστηρίχθηκε από άλλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Πούτιν σε δημόσιο ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι επ’ ευκαιρία της άφιξής του στο Βλαδιβοστόκ, τη δεδομένη στιγμή οι σχέσεις Ρωσίας και Κίνας βρίσκονται στο υψηλότερο μέχρι σήμερα επίπεδο, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική άποψη.

Είναι η πρώτη φορά που η Σύνοδος λαμβάνει χώρα επί ρωσικού εδάφους και η κυβέρνηση έχει ξοδέψει περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να αναβαθμίσει τις παρωχημένες υποδομές της πόλης του Βλαδιβοστόκ, κατασκευάζοντας ένα νέο αεροδρόμιο, εκατοντάδες χιλιομέτρων δρόμους και τρεις νέες γέφυρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης