Για πολλά χρόνια μετά τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου η Γερμανία είχε μειώσει τις στρατιωτικές της δαπάνες.

Παρελθόν το «ψαλίδι» στις αμυντικές δαπάνες, διά χειρός της υπουργού Άμυνας της Γερμανίας​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όμως η ουκρανική κρίση και ο πόλεμος κατά των τζιχαντιστών δημιούργησε νέα δεδομένα. H πρώτη κίνηση της υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν να επαναφέρει στον στρατό τα τεθωρακισμένα που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας. Η δεύτερη ήταν να πείσει τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την αναγκαιότητα επενδύσεων στον αμυντικό τομέα και για τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας. Προς αυτήν την κατεύθυνση η υπουργός προχώρησε σε προσλήψεις χιλιάδων στρατιωτών.

Με την παρουσίαση της νέας στρατηγικής του υπουργείου σε σχέση με το προσωπικό κλείνει η 25χρονη περίοδος κατά την οποία μειώνονταν οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Από τον τερματισμό του Ψυχρού Πολέμου οι αγορές πολεμικού υλικού μειώθηκαν κατακόρυφα. Από την ημέρα της Γερμανικής Επανένωσης -όταν υπηρετούσαν 585.000 στρατιώτες- σήμερα δεν έχει απομείνει ούτε το 1/3 του στρατιωτικού προσωπικού. Ουδέποτε άλλοτε στο παρελθόν φορούσαν τόσο λίγοι τη στολή των τριών κλάδων των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων. Επί χρόνια, ουδείς ήθελε να επενδύονται σε εξοπλιστικά προγράμματα και αυξήσεις του στρατιωτικού προσωπικού. Οι φορολογούμενοι προτιμούσαν να διατίθενται τα χρήματα σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς ή αυξήσεις συντάξεων. 

Για πολλά χρόνια οι φορολογούμενοι προτιμούσαν να διατίθενται τα κρατικά κονδύλια σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς ή αυξήσεις συντάξεωνΟι πολιτικοί, από την άλλη, δεν μπορούσαν να κερδίσουν προεκλογικούς αγώνες με σύνθημα την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Ο τροχός της ιστορίας, όμως, γύρισε και η κατάσταση είναι διαφορετική: Η απειλή του πολέμου επέστρεψε και ο κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη είναι υπαρκτός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πρόσφατη έρευνα του Κέντρου Στρατιωτικής Ιστορίας και Κοινωνικών Επιστημών, το 45% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της αύξησης του γερμανικού στρατού. Ο αριθμός τριπλασιάστηκε από το 2009 (όταν ήταν στο 19%).

Αύξηση αμυντικών δαπανών

Όπως είναι φυσικό, τα εξοπλιστικά σχέδια της Γερμανίας αρέσουν και στο ΝΑΤΟ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σε πρόσφατη επίσκεψη στη Γερμανία, κάλεσε τους Ευρωπαίους «να ενεργοποιηθούν περισσότερο για την αντιμετώπιση των παγκοσμίων ενόπλων συρράξεων».

Με την αύξηση των κονδυλίων για τα εξοπλιστικά και την αύξηση του στρατεύματος, από 34,3 σε 39,2, δις ευρώ μέχρι το 2020, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ανατρέψει όλες τις μεταρρυθμίσεις των προκατόχων της, οι οποίες ήταν συνυφασμένες με τη λιτότητα.


Αύξηση των εξοπλιστικών δαπανών διεθνώς το 2015

Αύξηση σημείωσαν το 2015 οι εξοπλιστικές δαπάνες παγκοσμίως, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI). Ρωσία και Σαουδική Αραβία βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας.

Το 2015 οι μεγαλύτερες αγορές όπλων παρατηρήθηκαν στην Ασία, την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη καθώς και σε κάποια κράτη της Εγγύς Ανατολής. Η Σαουδική Αραβία κατέχει την τρίτη θέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους αγοραστές όπλων παγκοσμίως αμέσως μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα. Παρά τη μικρή αύξηση η Γερμανία καταλαμβάνει την 9η θέση στον κατάλογο, αφού την περασμένη χρονιά διέθεσε 35,5 δις ευρώ για την αγορά όπλων.

Όσον αφορά στην Ελλάδα της κρίσης και των μνημονίων, παρατηρήθηκε μικρή αύξηση. Μπορεί από την περίοδο 2009/2010 να σημειώθηκε κατακόρυφη πτώση στην αγορά εξοπλισμών στη χώρα, ωστόσο το 2015 οι δαπάνες αυξήθηκαν από 4,1 δις στα 4,6 δις περίπου. Συνολικά, πάντως, από το 2006 μέχρι σήμερα η Ελλάδα κατέγραψε μείωση των κονδυλίων κατά 35%.

Πηγές: Dpa | Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης