Δάνεια σε ξένο συνάλλαγμα (δολάρια ή ευρώ) στις μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις θα χορηγεί η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, με στόχο να τις στηρίξει για να αναχρηματοδοτήσουν τον εξωτερικό δανεισμό τους.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας αποσκοπεί «να βοηθήσει στην αναχρηματοδότηση ξένων δανείων που έχουν συνάψει ρωσικές επιχειρήσεις, τα οποία λήγουν σύντομα, σε μία περίοδο περιορισμένης δυνατότητας πρόσβασής τους στις κεφαλαιαγορές», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα. Επίσης, όπως σημειώνεται τα δάνεια αυτά θα συμβάλλουν στην ευθυγράμμιση της ισοτιμίας του ρουβλίου με τα θεμελιώδη μεγέθη και θα περιορίσουν τη μεταβλητότητά της. Τα δάνεια θα χορηγούνται για ένα έτος μέσω δημοπρασιών, με ελάχιστο επιτόκιο ίσο με το Libor(διατραπεζικό επιτόκιο) συν 0,75%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αυτόν τον τρόπο, το κράτος θα αναλάβει ουσιαστικά τον πιστωτικό κίνδυνο των δανείων αυτών, η αξία των οποίων σε ρούβλια έχει εκτιναχθεί, λόγω της μεγάλης υποτίμησης του ρωσικού νομίσματος φέτος. Αν και το ρωσικό κράτος έχει ελάχιστο χρέος σε ξένα νομίσματα, οι κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες και τράπεζες της χώρας έχουν σωρεύσει συνολικά ένα χρέος σε συνάλλαγμα ύψους 600 δισ. δολαρίων, από τα οποία τα 100 δισ. δολάρια λήγουν το 2015.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης