Ρωσία: Η Δύση δυσφημεί το ρωσικό κράτος και χρηματοδοτεί ΜΚΟ που υπερασπίζονται ξένα συμφέροντα

Ρωσία: Η Δύση δυσφημεί το ρωσικό κράτος και χρηματοδοτεί ΜΚΟ που υπερασπίζονται ξένα συμφέροντα
Η Δύση χρηματοδοτεί ρωσικές μη κυβερνητικές οργανώσεις, υποκινεί τους νέους να διαδηλώνουν και δυσφημεί το ρωσικό κράτος μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, υποστηρίζει η Άνω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, εκτιμώντας ότι απειλείται η εθνική κυριαρχία της Ρωσίας σε έκθεσή της που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

«Η ίδρυση και η υποστήριξη ΜΚΟ που (...) υπερασπίζονται συμφέροντα ξένων χωρών» καθώς και «η εισαγωγή Δυτικών εκπαιδευτικών στο εκπαιδευτικό σύστημα (...) απειλούν σοβαρά την εθνική κυριαρχία»της Ρωσίας, σημειώνεται στην έκθεση της Επιτροπής για την Προστασία της Εθνικής Ανεξαρτησίας του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Η επιτροπή, που συστάθηκε τον περασμένο Ιούνιο, υποστηρίζει επίσης ότι οι νέοι υποκινούνται από τη Δύση να συμμετέχουν σε «ενέργειες διαμαρτυρίας», κάτι που συνιστά απειλή για τη Μόσχα, ενώ «τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα δυσφημούν» τη Ρωσία και τη ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.

«Η παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας δεν γίνεται μόνο με άμεση προπαγάνδα, από μέσα ενημέρωσης όπως το Radio Svoboda (σ.σ. χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ) αλλά επίσης και από εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία μετέχουν Ρώσοι δημοσιογράφοι» ή «με την εκπαίδευση Ρώσων πολιτικών στελεχών στο εξωτερικό», συνεχίζει η έκθεση.

Το 2016 το ρωσικό παράρτημα του πολιτικού κινήματος "Ανοιχτή Ρωσία" που χρηματοδοτείται από τον αντιπολιτευόμενο, εξόριστο στην Ευρώπη πρώην ολιγάρχη Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, «επένδυσε πάνω από ένα εκατομμύριο δολάρια (...) στην προεκλογική εκστρατεία και σε μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης», υποστηρίζει επίσης η Επιτροπή.

Στο κείμενο καταγγέλονται επίσης «οι αμερικανικές αρχές και οι δορυφόροι τους στο ΝΑΤΟ».

Η έκθεση προτείνει να απαγορευτεί κάθε δραστηριότητα ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό. Θα εξαιρεθούν μόνο εκείνες που συντονίζουν τη δράση τους με το ρωσικό κράτος.

Την Δευτέρα, η Ρωσία απείλησε να επιβάλει περιορισμούς στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που δραστηριοποιούνται στην επικράτειά της, μετά την καταγγελία της ρωσικής τηλεόρασης RT ότι παρεμποδίζεται η δραστηριότητά της στις ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017, 07:03