Σχέδιο ψηφίσματος που θα ζητά από το Κίεβο και τους φιλορώσους αντάρτες να κηρύξουν κατάπαυση του πυρός και θα αναθέτει έναν πιο σημαντικό ρόλο στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) πρότεινε η Μόσχα στους εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλι Τσούρκιν.

Έπειτα από δύο αποτυχημένες απόπειρες να εξασφαλίσει τη συμφωνία των χωρών της Δύσης, η Ρωσία διένειμε στις 14 άλλες χώρες μέλη του Συμβουλίου «στοιχεία» ενός μελλοντικού ψηφίσματος, ενώ τους ζήτησε να εκφραστούν για αυτά πριν από τις 17:00 (ώρα Ελλάδας) τη Δευτέρα. Μολαταύτα η Μόσχα δε έχει ζητήσει μέχρι στιγμής τη σύγκληση του Συμβουλίου για αυτό το θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ελπίζουμε ότι αυτά τα στοιχεία θα μπορούσαν να αποτελέσουν το πλαίσιο ενός ψηφίσματος» δήλωσε ο Τσούρκιν στους δημοσιογράφους.

Μία εκ των ρωσικών προτάσεων είναι το Συμβούλιο να «απαιτήσει με επιτακτικό τρόπο από τα εμπλεκόμενα μέρη στις συγκρούσεις στην Ουκρανία να τερματίσουν τη βία». Αυτό αναφέρεται και στους φιλορώσους αντάρτες στα ανατολικά, διευκρίνισε.

Το Συμβούλιο επίσης με βάση τη ρωσική πρόταση πρόκειται να «εκφράσει τη βαθιά του ανησυχία για τις αυξανόμενες απώλειες ζωών αμάχων πολιτών» ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία και να καλέσει τον ΟΑΣΕ να «διευκολύνει μια διευθέτηση της κρίσης μέσω της αποστολής των παρατηρητών του».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν θέλουμε μια στρατιωτική κλιμάκωση αλλά μια μείωση της έντασης» στην ανατολική Ουκρανία, διαβεβαίωσε ο πρεσβευτής που δήλωσε ότι φοβάται πως η κατάσταση «ξεφεύγει από κάθε έλεγχο».

«Πρέπει να επιτευχθεί μια διαρκής εκεχειρία και να ληφθούν μέτρα που θα αφορούν τα σύνορα και το διάλογο». Κατηγόρησε εξάλλου τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ότι χρησιμοποιεί το ειρηνευτικό σχέδιο της 20ής Ιουνίου ως «προπέτασμα καπνού προκειμένου να εντείνει τις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία» εναντίον των εξεγερμένων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης