Η συγκεκαλυμμένη επιχείρηση των βρετανικών ειδικών δυνάμεων (SAS) στη Λιβύη θα πρέπει να εξηγηθεί στο κοινό, δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων Crispin Blunt σε αποκαλυπτική συνέντευξή του στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT.

Σύμφωνα με τον Blunt, «αν και οι Γάλλοι έχουν αποκαλύψει πως γαλλικές ειδικές δυνάμεις έχουν δημοσιοποιήσει ότι πραγματοποιούν επιχειρήσεις στη Λιβύη, η βρετανική κυβέρνηση οφείλει να δώσει εξήγηση».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νωρίτερα ο ίδιος είχε κατηγορήσει το Φόρεϊν Όφις ότι «διακρίνεται από μυστικοπάθεια για τον ρόλο των βρετανικών ελίτ δυνάμεων στον πόλεμο εναντίον του βορειοαφρικανικού κλάδου του Ισλαμικού Χαλιφάτου».

Πρόκειται για ενδοκομματική διαφορά, όπως φαίνεται κι από επιστολή που έστειλε ο Μπλαντ, στην οποία κατηγορεί τον -επίσης συντηρητικό- υπουργό Εξωτερικών Philip Hammond, επειδή δεν έχει ακόμη δώσει εξηγήσεις για τη δράση των SAS στη Λιβύη, διότι σε αντίθετη περίπτωση «δεν τηρεί έντιμη στάση και δεν ενημερώνει τους πολίτες».

Ο Blunt είπε πως ο ίδιος έχει ενημερωθεί, αλλά «από άλλη επίσημη βρετανική πηγή», παρουσία Βρετανών διπλωματών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα ο πρώην πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στη Λιβύη Oliver Miles προειδοποίησε «να μην ξεφύγει σε παραφιλολογία η στρατιωτική επέμβαση σε ένα υπό κατάρρευση κράτος».

Η πρώτη φορά που έγινε λόγος για την παρουσία βρετανικών ειδικών δυνάμεων στη Λιβύη ήταν τον περασμένο Μάρτιο, όταν αποκαλύφθηκε από τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα πως «συνεργάζονται με ιορδανικές αλλά και τοπικές στρατιωτικές δυνάμεις εναντίον των τζιχαντιστών».

Η αποκάλυψη έγινε στη συνάντηση του Ιορδανού μονάρχη με τους Αμερικανούς πολιτικούς John McCain and Paul Ryan και είχε δημοσιευθεί στην «Guardian».

Μόλις χθες πρέσβεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ισπανία έφτασαν στην Τρίπολη για να διαβεβαιώσουν την αλληλεγγύη των κυβερνήσεών τους στη λιβυκή κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται από τον ΟΗΕ.

Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης