Πρωτότυπη εκστρατεία ενημέρωσης προτίθεται να ξεκινήσει από τη Δανία με στόχο να αποτρέψει πρόσφυγες και μετανάστες να φθάνουν στη χώρα αυτή.

Ο στόχος της καμπάνιας ενημέρωσης σύμφωνα με τον Μάρκους Κνουτ, βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Vestre, είναι να στείλει ένα μήνυμα στους διακινητές και να τους αποτρέψει να επιλέγουν τη Δανία ως τελικό προορισμό τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θέλει να τους ενημερώσει ότι τα επιδόματα για τους μετανάστες έχουν μειωθεί δραστικά από τότε που ανέλαβε η φιλελεύθερη κυβέρνηση τα καθήκοντά της.

Παράλληλα η νέα κυβέρνηση της Δανίας έχει εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα με την Γερμανία.

Σύμφωνα με τον Δανό βουλευτή, ο αριθμός των εισερχομένων μεταναστών μειώθηκε κατά ένα τρίτο μέσα στον Ιούλιο. Μια ένδειξη, εκτιμούν πολλοί, ότι το μήνυμα περί μείωσης των επιδομάτων στη χώρα άρχισε να διαδίδεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 «Εμείς οι μετανάστες ευχαριστούμε τον λαό της Δανίας»

«Μεγάλος αριθμός από εκείνους που αιτούνται άσυλο δεν καταθέτει αίτηση ασύλου στην πρώτη χώρα που καταφθάνουν, (για παράδειγμα στην Ελλάδα ή στην Ιταλία), αλλά πολύ αργότερα όταν φθάνουν στη βόρεια Ευρώπη. Μετά από συνάντησή μας με την ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex, μάθαμε ότι ο κύριος λόγος που θέλουν να έρθουν σε εμάς είναι τα υψηλά κοινωνικά επιδόματα. Για το λόγο αυτό μειώσαμε το ύψος των επιδομάτων. Αυτά τώρα αντιστοιχούν σε ποσά που παίρνουν φοιτητές που εργάζονται, ένα ποσό που αρκεί δηλαδή για να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσης ακόμα και αν έχει άποιος παιδιά», δήλωσε ο Μάρκους Κνουτ.

«Όχι σε μια εκστρατεία φόβου»

Πολλοί πάντως επικρίνουν τη στάση της Δανίας και ισχυρίζονται ότι πέρα από τα κοινωνικά επιδόματα η Δανία είναι υποχρεωμένη να προστατεύει ανθρώπους που χρειάζονται άμεσα βοήθεια. Τι απαντά σ’ αυτούς ο Μάρκους Κνουτ;

«Καταρχάς η Δανία βρίσκεται πολύ μπροστά όσον αφορά την παροχή βοήθειας σε ανθρώπους στη Συρία. Εκεί λειτουργεί ένα μεγάλο πρόγραμμα. Να σας πω μόνο επί τη ευκαιρία, ότι έτυχε να είμαι εγώ αυτός που πέρυσι διήυθυνε αυτό το πρόγραμμα βοήθειας στη Συρία και διαπίστωσα πόσα περισσότερα προσφέρει η Δανία σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αναφορικά με τους ανθρώπους που καταφθάνουν στη Δανία αυτοί τυγχάνουν πολύ καλής φροντίδας. Ωστόσο θεωρούμε περιττό τα επιδόματά μας να είναι πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με άλλες χώρες», εκτιμά ο Δανός βουλευτής.

Το παράδειγμα της Αυστραλίας

Πρόσφατα η Αυστραλία έχει αρχίσει να προβάλλει βίντεο με το οποίο ενημερώνει τους μετανάστες ότι ακόμα και εάν καταφέρουν να φθάσουν στην Αυστραλία δεν θα μπορέσουν να εγκατασταθούν μόνιμα.

Στη Δανία όμως η σχεδιαζόμενη καμπάνια ενημέρωσης του «Vestre» έχει αντίστοιχο στόχο; Ο Μάρκους Κνουτ υποστηρίζει:

«Όσον αφορά στο Φιλελεύθερο Κόμμα όχι. Θέλουμε να κάνουμε εκστρατεία ενημέρωσης και όχι να προκαλέσουμε φόβο, όπως η αντίστοιχη καμπάνια της Αυστραλίας.

Θέλουμε με αριθμούς να στείλουμε το μήνυμα στους ανθρώπους ότι τα κοινωνικά επιδόματα έχουν μειωθεί στο μισό. Πιστεύουμε ότι είναι άδικο η Δανία να υποδέχεται 7.000 αιτούντες άσυλο από τη Συρία, όπως πέρυσι, και η γειτονική Φιλανδία να δέχεται μόλις 149 άτομα».

Σύμφωνα με τον Δανό βουλευτή δεν έχουν περικοπεί μόνο τα κοινωνικά επιδόματα αλλά δίνεται και ένα μπόνους 200 ευρώ σε όποιον μαθαίνει γρήγορα τη γλώσσα.

Η πολιτική της ενσωμάτωσης που ακολουθεί η χώρα προβλέπει και την παροχή κινήτρων. Ο Μάρκους Κνουτ πιστεύει πως τα υψηλά επιδόματα ήταν και ένα αντικίνητρο για να εργαστούν και τονίζει πως η ενσωμάτωση των ξένων είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής του κόμματός του.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Πηγή: Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης