Ο τυφώνας Nicole κατηγορίας 4 (αναβαθμίστηκε σήμερα) θα πλήξει σε λίγες ώρες τις Βερμούδες (νησιωτική χώρα στον Ατλαντικό ωκεανό) με πλημμύρες και καταστροφικούς ανέμους ισχύος 130 και 156 mph (209 και 251 km/h), που θα πνέουν βόρειοι-βορειοανατολικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Causeway, που συνδέει την ηπειρωτική χώρα και το διεθνές αεροδρόμιο των Βερμούδων στο νησί του Αγίου Δαυίδ, θα είναι κλειστό για όσο διαρκέσει η καταιγίδα.

Η τελευταία ελάχιστη κεντρική πίεση που αναφέρθηκε από ένα ιπτάμενο «Hunter» της Πολεμικής Αεροπορίας είναι 950 ΜΒ (28.06 ίντσες).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα επικίνδυνο κύμα θυέλλης θα αυξήσει τις επόμενες ώρες τη στάθμη του νερού έως και 6-8 πόδια πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα παλίρροιας στις Βερμούδες και αναμένεται να παράγει βροχόπτωση που θα επιφέρει συνολική συσσώρευση βροχής της τάξεως των 4-8 ιντσών πάνω από τις Βερμούδες αυτήν τη βραδιά.

Η Νicole θα εξαπλωθεί προς τα βόρεια κατά μήκος των ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών, με ανεμοστρόβιλους και «rip» ρεύματα, αρχής γενομένης από την ανατολική ακτή, από την Καρολίνα προς τον Βορρά μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Οι χειρότερες συνθήκες αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το πρωί της Παρασκευής, καθώς το απόγευμα της Πέμπτης η Nicole θα κάνει το πιο κοντινό πέρασμά της στα νησιά» σύμφωνα με τoν μετεωρολόγο της «AccuWeather» Rich Jaworski.

Ενώ οι Βερμούδες επηρεάζονται συχνά από τυφώνες κάθε χρόνο, μεγάλοι τυφώνες σπάνια περνούν κοντά στα νησιά αυτά. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Τυφώνα, μόνο επτά μεγάλοι τυφώνες έχουν περάσει εντός 40 ναυτικών μιλίων από τις Βερμούδες, με βάση τις καταγραφές που ξεκίνησαν το 1851. Ο εμπειρογνώμονας της «AccuWeather» Νταν Κοτλόουσκι αναμένει ότι η βροχόπτωση και οι αστικές πλημμύρες που θα προκύψουν σε συνδυασμό με τις ριπές του ανέμου που θα υπερβαίνει τα 140 mph μπορεί να οδηγήσουν σε εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. «Ένα κύμα θυέλλης των 6-10 ποδιών (2-3 μέτρα) και μανιασμένα κύματα θα φέρουν υψηλά επίπεδα νερού σε παράκτιες περιοχές μέχρι την Πέμπτη» δήλωσε ο Κοτλόουσκι.

Το κύμα θυέλλης και μανιασμένα κύματα θα οδηγήσουν σε σοβαρή διάβρωση των ακτών και θα προκαλέσουν παράκτιες πλημμύρες στη νότια πλευρά.

Με εντολή της κυβέρνησης τα σχολεία δεν άνοιξαν την Τετάρτη το πρωί (τοπική ώρα) και θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή, ενώ τα κυβερνητικά γραφεία έκλεισαν στις 15.00 (τοπική ώρα) την Τετάρτη και επίσης θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή.

Το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων προειδοποιεί με νεότερη ανακοίνωσή του ότι τα καιρικά φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα και προτρέπει τους κατοίκους να μείνουν μακριά από τις ακτές και τους δρόμους, ενώ έχει δοθεί σχετικό σήμα στις αρμόδιες υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Η εποχή των τυφώνων του Ατλαντικού τελειώνει επίσημα μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης