Ο τυφώνας Matthew είναι πανέτοιμος να παραδώσει ένα «καταστροφικό κτύπημα» -σύμφωνα με τους μετεωρολόγους- στην Αϊτή, την Κούβα, τις Μπαχάμες και την Τζαμάικα μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ.

To πολεμικό ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών έχει εκκενώσει τον Κόλπο του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, καθώς όλοι προετοιμάζονται πλέον για το χειρότερο σενάριο σε λίγες ώρες (μεσημέρι τοπική ώρα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Μετεωρολόγος της AccuWeather κ. Μπέρνι Ρεϊνό υποστηρίζει από τη μελέτη που έχει κάνει ότι υπάρχουν κάποιες ομοιότητες του προτύπου των καιρικών συνθηκών του τυφώνα αυτού, με αυτές του τυφώνα «Hazel» το 1954.

Θυμίζουμε ότι ο Hazel ήταν υπεύθυνος για 95 θανάτους και 281 εκατομμύρια δολάρια σε ζημιές στις Ηνωμένες Πολιτείες, 100 θανάτους και 100 εκατομμύρια δολάρια σε ζημιές στον Καναδά και για 1.000 θανάτους στην Αϊτή.

Εφτακόσια μέλη οικογενειών μετακινούνται αυτή την ώρα από την Pensacola στη Φλόριντα έως ότου κριθεί ασφαλές να επιστρέψουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «Ματθαίος» στην παρούσα φάση βρίσκεται σε ένα κομμάτι ακριβώς δυτικά του Πορτ-ο-Πρενς, της Αϊτής και στο περασμά του φέρνει καταστροφικούς ανέμους και βροχόπτωση στην πόλη.

Στη συνέχεια –από Τετάρτη κι έπειτα- ο Μάθιου θα περάσει μέσα από τις Μπαχάμες πριν το πρώτο δυνητικό του φλερτ με τμήματα της ακτής των ΗΠΑ, που θ’ αρχίσει το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Οι προειδοποιήσεις για τον τυφώνα είναι σε ισχύ για ένα μεγάλο μέρος της ανατολικής Κούβας, τις νοτιοανατολικές Μπαχάμες, την Αϊτή και την Τζαμάικα ενώ μία νέα προειδοποίηση εκδόθηκε την Κυριακή το βράδυ για τις κεντρικές Μπαχάμες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης