Μία σχετικώς μικρή διαμαρτυρία στις 28 Δεκεμβρίου στη Μασχάντ, στο βορειοανατολικό Ιράν, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, πυροδότησε ένα κύμα αυθόρμητων φαινομενικά διαδηλώσεων, που εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα. Τα αρχικά συνθήματα “Θάνατος στον Ροχάνι” σύντομα έδωσαν τη θέση τους σε συνθήματα που στόχευαν στα θεμέλια της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως “Θάνατος στον δικτάτορα” και αναφέρονταν στον πνευματικό ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Έπειτα από σχεδόν μία εβδομάδα βίαιων διαδηλώσεων που συγκλονίζουν τη χώρα, σε διαμαρτυρία κυρίως κατά της κυβέρνησης και των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ο απολογισμός των ταραχών είναι 21 νεκροί, σύμφωνα με τις Αρχές, στην πλειοψηφία τους διαδηλωτές. Πηγές από την Τουρκία αναφέρουν ότι οι νεκροί ξεπερνούν συνολικά τους 30.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν τω μεταξύ ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με πηγές, έχει φυγαδεύσει τα μέλη της οικογένειάς του στην Τουρκία, για να βρίσκονται σε ασφαλές περιβάλλον και μακριά από κινδύνους που θα μπορούσαν να τα απειλήσουν. Μάλιστα η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρει ότι έχει ξεσπάσει κόντρα μεταξύ της πλευράς του Χαμενεΐ που στηρίζεται και το επίλεκτο στρατιωτικό σώμα “Φρουροί της Επανάστασης” και του μετριοπαθούς προέδρου Ροχανί.

Ο θρησκευτικός ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με πηγές, έχει φυγαδεύσει τα μέλη της οικογένειάς του στην ΤουρκίαΟι διαδηλώσεις είναι οι μεγαλύτερες που γίνονται στο Ιράν μετά το κίνημα αμφισβήτησης που είχε ξεσπάσει κατά της επανεκλογής του υπερσυντηρητικού πρώην προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ, το 2009. Εκτός όμως από τα θύματα τις μέρες των ταραχών έγιναν και εκατοντάδες συλλήψεις. Οι πόλεις στις οποίες έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις και ταραχές υπολογίζονται σε 29, δείχνοντας τις διαστάσεις που έχει πάρει το κύμα αντίδρασης στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Φρουροί της Επανάστασης

Ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, ο στρατηγός Μοχάμαντ Αλί Τζαφαρί, διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι βρίσκεται σε θέση να ανακοινώσει «το τέλος της ανταρσίας», αναφερόμενος στις διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης και των οικονομικών δυσχερειών, που συνταράσσουν το Ιράν εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα.

«Σε αυτό το κίνημα ανταρσίας, γίνονται συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή ως επί το πλείστον 1500 ανθρώπων και ο αριθμός των ταραχοποιών δεν ξεπερνά τους 15.000 ανθρώπους στο σύνολο της χώρας» συμπλήρωσε ο ίδιος, σε δηλώσεις που έκανε και δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο των Φρουρών της Επανάστασης.

«Ένας μεγάλος αριθμός ταραχοποιών, που βρίσκονται στο επίκεντρο της εξέγερσης έχουν εκπαιδευτεί από τις δυνάμεις κατά της επανάστασης και τους Μουτζαχεντίν του Λαού», πρόσθεσε. Αυτά τα πρόσωπα «έχουν συλληφθεί και θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε βάρος τους», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο στρατηγός Τζαφαρί διατύπωσε επίσης την εκτίμηση ότι χιλιάδες άνθρωποι «εκπαιδεύτηκαν» από τις ΗΠΑ για να «υποκινήσουν ταραχές στο Ιράν».

«Θα πρέπει να ευχαριστούμε τον μεγάλο ιρανικό λαό διότι, από τη στιγμή που οι πολίτες κατανόησαν ότι ενεπλάκη η χείρα των ξένων και των στασιαστών, διαχώρισαν τη θέση τους παρά τα οικονομικά προβλήματα, προκειμένου να υπερασπιστούν τις αξίες της επανάστασης και του ισλαμικού Ιράν», σημείωσε ο Ιρανός αξιωματικός.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρμαχοι της κυβέρνησης συγκεντρώθηκαν σήμερα σε δεκάδες πόλεις του Ιράν για να καταδικάσουν τις «ταραχές» που συγκλονίζουν τη χώρα εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα. Νέες διαδηλώσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν αύριο στο Ισφαχάν και το Μασχάντ υπέρ της κυβέρνησης και κατά των βίαιων επεισοδίων των τελευταίων ημερών.

Εν τω μεταξύ το πρακτορείο Mehr, επικαλούμενο ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης, αναφέρει ότι τρία μέλη των ιρανικών υπηρεσιών πληροφοριών σκοτώθηκαν την Τετάρτη σε συγκρούσεις στη δυτική πόλη Πιρανσχάχρ.

Οι τρεις σκοτώθηκαν «σε μια μάχη με αντιεπαναστατικά στοιχεία», υπογράμμισε η ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίζει αν το περιστατικό σχετίζεται με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Η κλιμάκωση της σύγκρουσης

Στις 31 Δεκεμβρίου το υπουργείο Εσωτερικών του Ιράν εξέδωσε προειδοποίηση προς αυτούς που “κάνουν χρήση βίας”. Αυτοί «οφείλουν να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους», αναφέρει.

Η πρόσβαση στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης Telegram και Instagram από τα κινητά τηλέφωνα περιορίστηκε εκ νέου. Οι αρχές κατηγορούν ομάδες που τάσσονται “κατά της επανάστασης” στο εξωτερικό ότι χρησιμοποιούν τους ιστοτόπους αυτούς για να καλέσουν τον κόσμο να κατέβει στους δρόμους κατά της ιρανικής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος Ροχανί αναγνωρίζει ότι το Ιράν πρέπει να δώσει “χώρο” για να μπορέσει ο πληθυσμός να εκφράσει τις «ανησυχίες του για την καθημερινότητα», αλλά καταδικάζει τα βίαια επεισόδια.
Οι διαδηλωτές επιτίθενται και ορισμένες φορές πυρπολούν, σε πολλές πόλεις, δημόσια κτίρια, θρησκευτικά κέντρα, τράπεζες και περιπολικά της αστυνομίας.

Την 1η Ιανουαρίου 2018 ο Ροχανί δηλώνει ότι ο ιρανικός λαός θα απαντήσει στους “ταραξίες” και χαρακτηρίζει τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές μια “μικρή μειονότητα”.

Ένας Ευρωπαίος πολίτης συνελήφθη κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην επαρχία Μπορουζέρντ στο δυτικό Ιράν, ανέφερε την Τετάρτη ένας Ιρανός δικαστικός αξιωματούχος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει την εθνικότητα του συλληφθέντος.

«Ένας Ευρωπαίος πολίτης συνελήφθη στην επαρχία Μπορουζέρντ. Αυτό το πρόσωπο εκπαιδεύτηκε από τις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες και ηγείτο των ταραξιών», δήλωσε ο Χαμιντρέζα Αμπολχασανί, ο επικεφαλής των δικαστικών υπηρεσιών αυτής της επαρχίας του δυτικού Ιράν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ποιοι διαμαρτύρονται;

Οι κινητοποιήσεις, εντονότερες στις επαρχίες παρά στην πρωτεύουσα Τεχεράνη, φαίνεται να έχουν στην πρώτη γραμμή τους νέους κάτω των 25 ετών, που προέρχονται από την εργατική τάξη και έχουν υποφέρει από την πολιτική οικονομικής λιτότητας.

Ξένοι παρατηρητές αναφέρουν ότι η μερική άρση των κυρώσεων που ακολούθησε τη συμφωνία για τα πυρηνικά που υπέγραψε το Ιράν με τη Δύση το 2015, έφερε ανισομερή οφέλη στη χώρα, ενισχύοντας οικονομικά τη μεσαία τάξη, αλλά διατηρώντας την εργατική τάξη σε πολύ μειονεκτική θέση.
Τι ζητάνε οι διαδηλωτές και ποιους κατηγορούν;

Ο πρόεδρος Ροχανί αναγνωρίζει ότι το Ιράν πρέπει να δώσει “χώρο” για να μπορέσει ο πληθυσμός να εκφράσει τις «ανησυχίες του για την καθημερινότητα», αλλά καταδικάζει τα βίαια επεισόδιαΕνώ οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν με εστιάζοντας κυρίως στην οικονομική κατάσταση της χώρας, σύντομα απέκτησαν πολιτικό πρόσημο. Φωνές διαμαρτυρίας υψώθηκαν κατά του Χαμενεΐ, καλώντας τον να παραιτηθεί αλλά και κατά της πολιτικής του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή.

Χαρακτηριστικά ακούστηκαν συνθήματα όπως: “Να φύγουμε από τη Συρία, σκεφτείτε και εμάς” και “Δίνουμε τις ζωές μας για το Ιράν, όχι για τη Γάζα, όχι για τον Λίβανο”. Μάλιστα σε βίντεο που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μέρος των διαδηλωτών φωνάζει συνθήματα υπέρ της μοναρχίας και του Σάχη, που ανετράπη από την Ιρανική Επανάσταση με ηγέτη τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, το 1979.

Διαδηλώσεις υπέρ της κυβέρνησης

Δεκάδες χιλιάδες φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη σε πολλές πόλεις του Ιράν για να καταδικάσουν «τις ταραχές» που συγκλονίζουν τη χώρα τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε απευθείας η κρατική τηλεόραση.

Κρατώντας πανό στα οποία κατήγγειλαν «τους ταραξίες», οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αλλά και «θάνατο στην Αμερική», «θάνατο στο Ισραήλ».

Η τηλεόραση μετέδωσε απευθείας εικόνες από τις μαζικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις πόλεις Αχβάζ, Αράκ, Ιλάμ, Γκοργκάν και Κερμανσάχ.

Οι σημερινές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από μια ήρεμη νύχτα στην Τεχεράνη, όπου τα τρία προηγούμενα βράδια είχαν οργανωθεί μικρές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης και αξιωματούχους.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί σχολίασε ότι οι ταραξίες αποτελούν «μια μικρή μειονότητα», ενώ πρόσθεσε ότι ο λαός θα τους απαντήσει. Επεσήμανε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση πρόκειται, αν κριθεί απαραίτητο, να κινητοποιήσει χιλιάδες ανθρώπους για να σταματήσει η βία.

«Δεν υπάρχει καμία πληροφορία για συγκρούσεις ή συλλήψεις στην Τεχεράνη», μετέδωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το πρακτορείο Ilna που πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές.

Και η παρουσία των αστυνομικών ήταν μικρότερη στην πρωτεύουσα σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι του AFP.

Ωστόσο, στην επαρχία Ισφαχάν δύο άνθρωποι πυροβόλησαν εναντίον ενός αστυνομικού φυλακίου μπροστά από τη νομαρχία και μιας τράπεζας στην πόλη Λενζάν χωρίς να υπάρξουν θύματα, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο.

Τη Δευτέρα το βράδυ στην επαρχία Ισφαχάν σημειώθηκαν βίαια επεισόδια, κατά τα οποία σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι.

Οι Αρχές ανακοίνωσαν και άλλες συλλήψεις «υποκινητών» των ταραχών σε πολλές πόλεις της χώρας, κυρίως στην Κάρατζ, στο Ισλαμαμπάντ Γαρμπ και στην Κερμανσάχ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 450 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στην Τεχεράνη από το Σάββατο το βράδυ και εκατοντάδες ακόμη στην υπόλοιπη χώρα.

Η Τουρκία παίρνει θέση

Tη δυσαρέσκεια της Άγκυρας στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον και του Τελ Αβίβ στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν εκφράζουν Τούρκοι αξιωματούχοι με αλλεπάλληλες δηλώσεις τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο ΙράνΟ υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία τάσσεται κατά των ξένων παρεμβάσεων στο Ιράν. Πρόσθεσε ότι η χώρα του δεν έδωσε διαβεβαιώσεις στις ΗΠΑ για την επίλυση της διένεξης που διαρκεί μήνες και οδήγησε τις δύο χώρες στην αναστολή των υπηρεσιών χορήγησης θεωρήσεων εισόδου. Το CNN Turk ανέφερε ότι ο Τσαβούσογλου πρόκειται να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ το προσεχές Σάββατο.

Στο ίδιο κλίμα ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, ότι ελπίζει πως οι διαδηλώσεις στο Ιράν θα τελειώσουν σε μερικές ημέρες, δήλωσαν πηγές στο γραφείο του Ερντογάν.

Κατά την ίδια τηλεφωνική επικοινωνία ο Ερντογάν χαρακτήρισε αρμόζουσα την στάση του Ροχανί, ο οποίος είπε ότι οι διαδηλωτές δεν θα πρέπει να παραβιάζουν τον νόμο κατά την άσκηση του δικαιώματός τους για την πραγματοποίηση ειρηνικών διαδηλώσεων, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

Ο αμερικανικός παράγοντας

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στηρίξουν εκείνους που διαδηλώνουν στο Ιράν την «κατάλληλη στιγμή», στο πιο πρόσφατο από μια σειρά tweet, αφότου ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα στην Τεχεράνη.

«Τεράστιος σεβασμός για τους Ιρανούς την ώρα που προσπαθούν να ξαναπάρουν τον έλεγχο από τη διεφθαρμένη κυβέρνησή τους. Θα δείτε μεγάλη υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες την κατάλληλη στιγμή!», έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Στις 29 Δεκεμβρίου εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Κομ, στο βόρειο Ιράν, με σύνθημα κυρίως “Θάνατος στον δικτάτορα” ή ακόμη “Αφήστε ελεύθερους τους πολιτικούς κρατούμενους”, σύμφωνα με βίντεο που μεταδόθηκαν από ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Εσχάκ Τζαχανγκιρί κατηγορεί τους αντιπολιτευόμενους ότι βρίσκονται πίσω από αυτές τις διαμαρτυρίες.

«Τεράστιος σεβασμός για τους Ιρανούς την ώρα που προσπαθούν να ξαναπάρουν τον έλεγχο από τη διεφθαρμένη κυβέρνησή τους. Θα δείτε μεγάλη υποστήριξη από τις Ηνωμένες Πολιτείες την κατάλληλη στιγμή!», έγραψε ο Τραμπ«Οι Ιρανοί ηγέτες μετέτρεψαν μια χώρα που ευημερούσε σε ένα κράτος παρία που έχει χάσει τον έλεγχο», σχολιάζει η αμερικανική διπλωματία. Την επομένη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι «τα καταπιεστικά καθεστώτα δεν μπορούν να διαρκέσουν για πάντα».

Στις 2 Ιανουαρίου ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγόρησε τους “εχθρούς” του Ιράν για επίθεση στην κυβέρνηση της χώρας. Η κύρια ομάδα των μεταρρυθμιστών, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο Μοχαμάντ Χαταμί, καταδικάζει τη βία και την “μεγάλη εξαπάτηση” από τις ΗΠΑ.

Η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ ζήτησε τη διεξαγωγή έκτακτων συνόδων στα Ηνωμένα Έθνη.

Γαλλία: Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε στον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί την «ανησυχία» του για τον «αριθμό των θυμάτων» στις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν και κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση», σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Επίσης στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες, αποφάσισαν την αναβολή της επίσκεψης του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν στην Τεχεράνη, η οποία ήταν προγραμματισμένη για αυτήν την εβδομάδα.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας σημείωσε ότι η χώρα του ανησυχεί για τον υψηλό αριθμό των θυμάτων και των συλλήψεων στις πρόσφατες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν, ενώ τόνισε ότι «το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι θεμελιώδες».

Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος του Ιράν, Ροχανί, ζήτησε από τον Γάλλο ομόλογό του να πάρει μέτρα κατά των δραστηριοτήτων μιας ιρανικής “τρομοκρατικής οργάνωσης” που έχει έδρα στη Γαλλία και εμπλέκεται, σύμφωνα με τον ίδιο, στις διαδηλώσεις. Η Τεχεράνη κατηγορεί κυρίως τους “Μουτζαχεντίν του Λαού” ότι τροφοδοτούν τη βία και ότι συνδέονται με την Σαουδική Αραβία, η εμπλοκή της οποίας στην Υεμένη και γενικότερα τη Μέση Ανατολή έχει υποδαυλίσει την ένταση στο Ιράν, σύμφωνα με αξιωματούχους της χώρας.

ΟΗΕ: «Να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα του ιρανικού λαού»

Ο ΟΗΕ ζητεί «να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα του ιρανικού λαού να πραγματοποιεί ειρηνικές συγκεντρώσεις και να εκφράζεται ελεύθερα».

Ο Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν, ο Ύπατος Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, κάλεσε το Ιράν να συγκρατήσει τις δυνάμεις ασφαλείας του προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω βία και να σεβαστεί τα δικαιώματα των διαδηλωτών να διατυπώνουν τη γνώμη τους και να διαδηλώνουν ειρηνικά.

Σε μια ανακοίνωση που εκδόθηκε, ο αλ Χουσέιν επεσήμανε ότι περισσότεροι από 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες συνελήφθησαν στο Ιράν την τελευταία εβδομάδα, ενώ απηύθυνε έκκληση να διενεργηθούν «ενδελεχείς, ανεξάρτητες και αμερόληπτες έρευνες για κάθε βίαιη ενέργεια που διαπράχθηκε».

Οι διαδηλωτές «έχουν το δικαίωμα να ακουστούν», τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ. Υπήρξε μια «συντονισμένη προσπάθεια από τις αρχές να διασφαλίσουν ότι όλες οι δυνάμεις ασφαλείας απαντούν με αναλογικό και αυστηρώς αναγκαίο τρόπο και σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο».

Η θέση της Γερμανίας

Την ανησυχία της για τις εξελίξεις στο Ιράν εξέφρασε η γερμανική κυβέρνηση και κάλεσε την κυβέρνηση της Τεχεράνης να σεβαστεί τις ελευθερίες έκφρασης και συγκέντρωσης και να επιδείξει προθυμία για διάλογο.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στο Ιράν και κυρίως τις ειδήσεις για θανάτους και πολυάριθμες φυλακίσεις. «Καλούμε την κυβέρνηση της Τεχεράνης να σεβαστεί τη ελευθερία για συγκέντρωση και έκφραση», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ και πρόσθεσε ότι το Βερολίνο θεωρεί το να διαδηλώνουν οι άνθρωποι με θάρρος για τα οικονομικά και πολιτικά τους προβλήματα, όπως συμβαίνει αυτόν τον καιρό στο Ιράν, «θεμιτό και άξιο σεβασμού».

«Η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να αντιδράσει στις διαδηλώσεις με την προθυμία για διάλογο και αν κάποιοι διαδηλωτές χρησιμοποιούν βία, η πολιτεία πρέπει να αντιδρά με τα μέσα του κράτους δικαίου και όχι δυσανάλογα», κατέληξε η κυρία Ντέμερ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης